ΔΕΗ: Πρόβλεψη για κερδοφορία το 2023 και διανομή μερίσματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Πρόβλεψη για κερδοφορία το 2023 και διανομή μερίσματος
ΔΕΗ
Με αφετηρία την ανθεκτικότητα της εταιρείας στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης, η πρόβλεψη για κερδοφορία το επόμενο έτος βασίζεται τόσο στην εκτίμηση ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» από την άποψη της εκτίναξης των τιμών, όσο και στο γεγονός ότι ήδη από το 2023 θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς το νέο business plan της εταιρείας.

Από το επόμενο έτος θα αρχίσουν να γίνονται πιο έντονα τα δείγματα του μετασχηματισμού της ΔΕΗ, ο οποίος συνεχίζεται με αλματώδεις ρυθμούς παρά τη σοβούσα ενεργειακή κρίση, όπως σημείωσε η διοίκηση της ΔΕΗ στο χθεσινό conference call για τα αποτελέσματα 9μηνου. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η διοίκηση προέβλεψε πως η επόμενη χρονιά θα «κλείσει» με κέρδη για την εταιρεία, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που είχε καταβάλει μέρισμα η ΔΕΗ ήταν το 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, η «επιστροφή» στη διανομή μερισμάτων συνιστά ορόσημο για την επιχείρηση, όπως επίσης και για το Δημόσιο, που ως ο μεγαλύτερος μέτοχός της θα «δει» τη συμμετοχή του στη ΔΕΗ να μετατρέπεται ξανά σε πηγή εσόδων.

Πρώτοι καρποί του business plan

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ορόσημο αυτό εκτιμάται πως θα επιτευχθεί κατʼ αρχάς γιατί η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι από το επόμενο έτος το νέο business plan θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς στα αποτελέσματά της. Υπενθυμίζεται ότι βασικός πυλώνας του business plan αποτελεί η μαζική στροφή στις ΑΠΕ, με το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να ενισχύεται σημαντικά ήδη από το 2023, με την έναρξη λειτουργίας αρκετών έργων.

Επίσης, η ΔΕΗ έχει ανακόψει τη διαρροή των συνεπών πελατών, διευρύνοντας τις υπηρεσίες που παρέχει, ενώ έχει περιορίσει δραστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Στην αναμόρφωση του πελατολογίου, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η ψηφιοποίηση του δικτύου της, αλλά και άλλες κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής της εικόνας, όπως οι ανακαινίσεις των καταστημάτων.

Ρόλο επίσης στην ανάκαμψη στην κερδοφορία το 2023 θα παίξει, σύμφωνα με τη διοίκηση, η μικρότερη ένταση που εκτιμά ότι θα έχει η ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με το μάνατζμεντ της ΔΕΗ, η Ευρώπη πλέον έχει αναπτύξει αρκετές «άμυνες», οι οποίες εγγυώνται πως οι ενεργειακές τιμές αν μη τι άλλο δεν θα φτάσουν στον απόλυτο εκτροχιασμό του τρέχοντος έτους. Κάτι που σημαίνει πως «τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας».

Ανθεκτικότητα στην κρίση

Εφαλτήριο για τη νέα «αναπτυξιακή σελίδα», το επόμενο έτος, θα αποτελέσει η ανθεκτικότητα που επέδειξε η εταιρεία μέσα στο απόγειο της κρίσης. Γεγονός που πιστοποιούν και τα αποτελέσματα 9μηνου που ανακοίνωσε χθες, με τα επαναλαμβανόμενα EBITDA να διαμορφώνονται στα 644,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα από τα 626,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.

Οι επιδόσεις του 9μηνου επιβεβαίωσαν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου για διατήρηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2021. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εντός του 2022 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες το εννεάμηνο 2022, εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς (276 εκατ.), αυξήθηκαν κατά 4,8 δισ. (ή κατά 157,8%) σε 7,9 δισ. Πιο συγκεκριμένα, η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε σημαντικά κατά 206,6% σε 1,4 δισ. έναντι 452,7 εκατ. λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 261,6%, παρά τη μειωμένη κατά 14,2% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Επίσης, η δαπάνη για αγορές ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,9 δισ. (392,3%) λόγω της αυξημένης Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) (από 81,3 ευρώ ανά MWh το εννεάμηνο 2021 σε 291,3 ευρών ανά MWh το εννεάμηνο 2022) καθώς και των αυξημένων ποσοτήτων αγορών ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία το mega deal Βαρδινογιάννη – ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις ΑΠΕ αξίας 1 δισ. ευρώ

Αέριο: Υψηλό για την Αθήνα το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν - «Ασπίδα» μόνο σε απόλυτο εκτροχιασμό

Σκρέκας: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η λύση

gazzetta
gazzetta reader insider insider