Wall Street: «Κοκκίνισαν» οι δείκτες καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της Fed

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Κοκκίνισαν» οι δείκτες καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της Fed
Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στην ημέρα συνηγόρησαν κατά κύριο λόγο υπέρ της προοπτικής περαιτέρω σύσφιξης και η αρχική προσπάθεια για κέρδη έπεσε στο κενό. 

Σε στάση αναμονής βρέθηκαν οι επενδυτές στη Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις αυριανές ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed, στο πέρας της διήμερης συνάντησης της FOMC. Οι επενδυτικοί κύκλοι προεξοφλούν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, γεγονός που θα βαρύνει περαιτέρω στην τάση επιβράδυνσης της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στην ημέρα συνηγόρησαν κατά κύριο λόγο υπέρ αυτής της προοπτικής και μια αρχική προσπάθεια για κέρδη έπεσε στο κενό.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,24% στις 32.653 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,43% στις 3.855 μονάδες.

Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,89% στις 10.890 μονάδες.

«Σημάδια» για τα επιτόκια στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) που ξεκινά σήμερα και από την οποία την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Οι αναλυτές αναμένουν μια αύξηση κατά 0,75%, ελπίζοντας παράλληλα σε «σημάδια» που θα δείχνουν την πρόθεση της Fed να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, από τον Δεκέμβριο και εντός του 2023.

Πέρα από τα της Fed, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ κατά τον Οκτώβριο, που θα γίνουν γνωστά την Παρασκευή. Η προσοχή στρέφεται στο κατά πόσο η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις («συνοδεύει» τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή τράπεζα) έχει περιορίσει τις προσλήψεις των εργοδοτών στην αμερικανική οικονομία.

Μάκρο

Ανοδικά κινήθηκε ο αριθμός των κενών προς πλήρωση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο, σε ένα σημάδι κάμψης στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στις 1,071 εκατ. έναντι 1,028 εκατ. τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 975.000 κενές θέσεις εργασίας.

O δείκτης του Institute for Supply Management (ISM) για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ υποχώρησε 0,7 μονάδες τον Οκτώβριο, ανερχόμενος στις 50,2 μονάδες. Είναι η χαμηλότερη μέτρηση του ISM για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ από τον Μάιο του 2020, όταν ο κλάδος βίωνε τις σφοδρές επιπτώσεις που είχαν φέρει τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Βελτίωση εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της S&P Global.

Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες έναντι 49,9 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σημειώνεται πως για τον Σεπτέμβριο ο PMI της S&P Global είχε διαμορφωθεί στις 50,9 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 11% σημείωσε η μετοχή της Uber, αφότου ανέφερε έσοδα ύψους 8,34 δισ. δολαρίων για το β' τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών σε έρευνα της Refinitiv για έσοδα 8,12 δισ. δολαρίων.

Παράλληλά, τα προσαρμοσμένα EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο ποσό-ρεκόρ των 516 εκατ. δολαρίων, πάνω από την προβλέψεις των αναλυτών για προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 457,7 εκατ. διολαρίων.

Άνοδο άνω του 3% κατέγραψε η μετοχή της Pfizer, με την αμερικανική φαρμακευτική να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο των πωλήσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ήπια πτώση περί το 0,5% σημείωσε η μετοχή της Johnson & Johnson μετά από τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας καρδιαγγειακής τεχνολογίας Abiomed έναντι του ποσού των 16,6 δισ. δολαρίων.

Εμπορεύματα

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Τρίτη, ανακτώντας τις απώλειες από την προηγούμενη ημέρα και περαιτέρω, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Τετάρτης για τα επιτόκια των ΗΠΑ από την Fed η οποία ολοκληρώνει την διήμερη συνεδρίαση της. Το μέταλλο τον Οκτώβριο σημείωσε την έβδομη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του, σημειώνοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1982. Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 9 δολάρια ή σχεδόν 0,6%, για να διαμορφωθεί στα 1.649,70 δολάρια η ουγγιά στην Comex, μετά από πτώση σχεδόν 0,3% τη Δευτέρα. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 55 σεντς, ή 2,9%, στα 19,667 δολάρια η ουγγιά.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν για την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου οι τιμές του πετρελαίου, με τα σενάρια από την Κίνα να ωθούν προς τα πάνω τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού». Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Δεκεμβρίου, κέρδισαν 2,1% ή 1,84 δολάρια στα 88.37 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιανουαρίου, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ενισχύονται 2,19% ή 2,03 δολάρια στα 94.86 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Ανέκτησε τις χθεσινές απώλειες σε αναμονή της Fed

Μεγάλη κέρδη για το πετρέλαιο, με ώθηση από την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider