Το profit taking χτύπησε εκ νέου το Χρηματιστήριο - Το σήμα των Jefferies - Eurobank Equities

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το profit taking χτύπησε εκ νέου το Χρηματιστήριο - Το σήμα των Jefferies - Eurobank Equities
Κατάφεραν να βγουν εκ νέου «άμυνες» στο Χρηματιστήριο.

Κατάφεραν να βγουν εκ νέου «άμυνες» στο Χρηματιστήριο, με το σήμα των επενδυτικών οίκων και των αναλυτών να παραμένει ισχυρό για την εγχώρια αγορά.

Το ΧΑ δεν έιξε να ακολυθεί την τάση των ξένων τόσο χθες όσο και σήμερα χάνοντας ένα τμήμα της ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street. Ο S&P 500 βασίζεται στην ήδη ανοδική τεχνική διόρθωση με ένα ξεκάθαρο μοτίβο στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Η αγορά πλησιάζει προς τις 3.900 μονάδες, η οποία συμπίπτει επίσης με ένα cluster επιπέδων ενεργοποίησης CTA. H JP Morgan εκτιμά ότι η ορμή της ανοδικής τάσης μπορεί να φέρει τον δείκτη προς την αντίσταση κοντά στις 4.000 μονάδες, αλλά είναι πιθανό να απαιτείται κάποιο retracement στην προσδοκία ως προς την τελική γραμμή των επιτοκίων της Fed προς το 4,50% για να επεκταθεί ο δείκτης στο επόμενο σύνολο παραμέτρων αντίστασης στις 4.100 μονάδες.

Για το ΧΑ, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 870 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 823 και τις 804 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 866 και 899 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με μια συνέχεια από τα «γεράκια» στις 50 μονάδες βάσης, ενώ η εικόνα από τον πληθωρισμό στις οικονομίες της Ευρωζώνης αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα. Οι αγορές να σημειωθεί πως τιμολογούν μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2,50% έως το Μάρτιο του 2023.

Μετά την HSBC που δηλώνει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές ακολούθησε σήμερα και η Jefferies.

Όπως σημείωσε «η Ελλάδα δικαίωσε τις προσδοκίες μας στη βάση της ανάκαμψης της οικονομίας καθώς οι τουριστικές αφίξεις από τις αρχές τους «χτύπησαν» νέα υψηλά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών», διατηρώντας τη σύσταση «bullish».

Για το επόμενο διάστημα, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι το ενεργειακό «σοκ» που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει καταγράψει μια σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δούλεψε αποκλειστικά με καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά αυτό τον μήνα. Επιπλέον, η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα, μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης που ανέρχονται περίπου στο 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ).

Ως προς το Χρηματιστήριο η Jefferies επισημαίνει πως ενώ είναι γεμάτο από θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα, η αγορά αρχίζει να μοιάζει λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων. Ομοίως, κάποιοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες δείχνουν ακόμα μια ανισορροπία. Να επισημανθεί πως σύμφωνα με το consensus (Bloomberg), η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E (δείκτη τιμής προς κέρδη) στο 10,7x για φέτος και στο 11,2x για το 2023, δείκτη P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) στο 0,7x και στο 2x, με μερισματική απόδοση στο 2,9%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,07% στις 862,76 μονάδες με τον τζίρο στα 57,28 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,18% στις 2.090,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα κατά 0,09% στις 592,40 μονάδες.

Στις τράπεζες, κατά 0,97% ενισχύθηκε η ΕΤΕ και κατά 0,33% η Eurobank. Με απώλειες 2,55% έκλεισε η Πειραιώς στα 1,2025 ευρώ και η Alpha Bank διολίσθησε κατά 0,6%.

Η Eurobank Equities προχωρά στην αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες διατηρώντας τη σύσταση «buy» και προτιμώντας παράλληλα την Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ από 1,42 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,58 ευρώ από 4,5 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,02 ευρώ από 1,8 ευρώ.

Με απώλειες 2,28% έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ φτάνοντας στα 6 ευρώ, ενώ και ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,01%. Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Coca Cola κλείνοντας με απώλειες 1,79% στα 21,92 ευρώ.

Ήπιες απώλειες και για τη Mytilineos παρά τα θετικά αποτελέσματα, ενώ υψηλή μεταβλητότητα συνέχισε να καταγράφει η μετοχή της ΜΟΗ κλείνοντας σήμερα με κέρδη 4,18%.

Κέρδη και ήπια ανάκαμψη της τάξεως του 1,38% για τη Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Με πρόβλεψη για πληθωρισμό 8% το 2023 και επιτόκιο έως 3,75% οι νέοι προϋπολογισμοί

Barclays: Θα ξεπεράσουν τα 500 δισ. οι εκδόσεις χρέους στην Ευρώπη το 2023 - Το διακύβευμα της ΕΚΤ και οι ανάγκες της Ελλάδας

Moody's Analytics: «Άρρωστη» η Ευρώπη - Γιατί πιθανότατα θα πέσει πρώτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider