«Bullish» για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο η Jefferies - Τα «εύσημα» και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Bullish» για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο η Jefferies - Τα «εύσημα» και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
«Η Ελλάδα δικαίωσε τις προσδοκίες μας στη βάση της ανάκαμψης της οικονομίας καθώς οι τουριστικές αφίξεις τουριστών από τις αρχές τους «χτύπησαν» νέα υψηλά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών», αναφέρει η Jefferies σε ανάλυση της για την εγχώρια οικονομία και αγορά, διατηρώντας τη σύσταση «bullish».

«Η Ελλάδα δικαίωσε τις προσδοκίες μας στη βάση της ανάκαμψης της οικονομίας καθώς οι τουριστικές αφίξεις από τις αρχές τους «χτύπησαν» νέα υψηλά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών», αναφέρει η Jefferies σε ανάλυση της για την εγχώρια οικονομία και αγορά, διατηρώντας τη σύσταση «bullish».

Μια ισχυρή «έκρηξη» της ονομαστικής ανάπτυξης το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023. Ωστόσο, οι ανισορροπίες αυξάνονται – ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 12% με τη μεγάλη διαφορά στο TARGET 2. Η οικονομική δυναμική έχει εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή άνοδο στις αναθεωρήσεις κερδών και πωλήσεων για το 2023, ενώ η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Από την άλλη, οι δείκτες εμφανίζουν μια θετική εικόνα με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ενισχύεται, η βιομηχανική παραγωγή είναι σταθερή και τα ποσοστά εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων είναι πάνω από την μακροπρόθεσμη τάση. Ωστόσο, ο PMI μεταποίησης μαρτυρά την επερχόμενη επιβράδυνση, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν καθώς οι υψηλότερες τιμές των προϊόντων πλήττουν τη ζήτηση. Επιπλέον, η απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω εν μέσω μιας απότομης αύξησης των ανεκτέλεστων υπόλοιπων.

Η Jefferies τονίζει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει και που εφαρμόζει ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων. Ο αμερικανικός οίκος εστιάζει στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ που έκανε λόγο για μια σημαντικό πρόοδο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ενώ επίσης η ομάδα στρατηγικής υπό τον Sean Darby αναφέρεται και στην πρόωρη αποπληρωμή του υπόλοιπου του δανείου προς το ΔΝΤ.

Παράλληλα, από τον αποπληθωρισμό, που αποτέλεσε τον «όλεθρο» της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε περάσει στο ζήτημα του πληθωρισμού που με τη σειρά του επιδεινώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ από την άλλη, η περαιτέρω ισχυροποίηση των καταθέσεων λιανικής είναι εκπληκτική και αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία, είχε επισημάνει η Jefferies. Για το επόμενο διάστημα, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι το ενεργειακό «σοκ» που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει καταγράψει μια σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δούλεψε αποκλειστικά με καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά αυτό τον μήνα. Επιπλέον, η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα, μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης που ανέρχονται περίπου στο 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ).

Ως προς το Χρηματιστήριο η Jefferies επισημαίνει πως ενώ είναι γεμάτο από θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα, η αγορά αρχίζει να μοιάζει λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων. Ομοίως, κάποιοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες δείχνουν ακόμα μια ανισορροπία. Να επισημανθεί πως σύμφωνα με το consensus (Bloomberg), η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E (δείκτη τιμής προς κέρδη) στο 10,7x για φέτος και στο 11,2x για το 2023, δείκτη P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) στο 0,7x και στο 2x, με μερισματική απόδοση στο 2,9%

Jefferies

Από τη μεριά ελληνικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε αγορές του εξωτερικού η Jefferies καλύπτει την Capital Product (NYSE) με σύσταση «buy», τη Danaos (NYSE) με σύσταση «buy», και τις Tsakos Energy (NYSE - «buy»), Star Bulk (NYSE - «buy»), Diana Shipping (NYSE) με σύσταση «hold».

Jefferies

Πέραν αυτών ωστόσο, η Jefferies ξεχωρίζει και πέντε επιλογές με την υψηλότερη απόδοση κερδών (forward earnings yield) όπου είναι η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, η Mytilineos, ο ΟΛΠ και η Aegean. Τέλος, επιλέγει και πέντε μετοχές ως προς τις αποδόσεις κεφαλαίου (ROC), οι οποίες είναι η Motor Oil, η Mytilineos, ο ΟΛΠ, η Jumbo και τα ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Θα ξεπεράσουν τα 500 δισ. οι εκδόσεις χρέους στην Ευρώπη το 2023 - Το διακύβευμα της ΕΚΤ και οι ανάγκες της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider