«Μάχη» για το πρόσημο στη Wall Street μετά το διήμερο ανοδικό σερί

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» για το πρόσημο στη Wall Street μετά το διήμερο ανοδικό σερί
Μικρά κέρδη για τους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστήριου.

Τελευταία ενημέρωση: 22.17

Σε θετικό έδαφος πέρασαν προς το τέλος της συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, διαγράφοντας τις σημαντικές απώλειες με τις οποίες ξεκίνησαν την διαπραγμάτευση, καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων ημερών φαίνεται πως συνεχίζει να βρίσκει στηρίγματα μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών, παρά το γεγονός πως οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed στα επιτόκια παραμένουν στο προσκήνιο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,42% ή 128 μονάδες στις 30.429 μονάδες.

Ο S&P 500 κερδίζει 0,33% ή 11,86 μονάδες στις 3.802 μονάδες.

Ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,16% ή 20,66 μονάδες στις 11.194 μονάδες.

Η ανησυχία για την Fed

Μετά από τα μεγάλα κέρδη της Δευτέρας και της Τρίτης, η Wall Street ακολουθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη νομισματική της πολιτική.

Τα στελέχη της Fed έχουν υπογραμμίσει πως θα συνεχίσουν με την επιθετική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να μειώσουν τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία, γεγονός που πίεσε έντονα τις μετοχές στο τέλος του Σεπτεμβρίου και του γ' τριμήνου του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η άνοδος των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων φαίνεται πως ήταν μάλλον μια θετική παρένθεση στο αρνητικό κλίμα των αγορών, που συνεχίζουν να προβληματίζονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλουν και οι αποφάσεις του OPEC+ για μεγάλη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενισχύοντας τις ανησυχίες για νέα άνοδο των τιμών στα καύσιμα, σε ένα περιβάλλον που τα εισοδήματα των καταναλωτών δοκιμάζονται από τις υψηλές τιμές και τον μεγάλο πληθωρισμό.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες στο 2% σημειώνει η μετοχή της Twitter, σε μια διόρθωση μετά από τα κέρδη 22% που κατέγραψε ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος την Τρίτη και καθώς αναμένεται συνέχεια στην πρόταση του Έλον Μασκ για εξαγορά της εταιρείας.

Μάκρο

Με ηπιότερο ρυθμό από αυτόν που είχε αρχικά προβλεφθεί συνεχίστηκε η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που καταρτίζει η S&P Global για την αμερικανική οικονομία.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την οικονομία της χώρας διαμορφώθηκε στις 49,5 μονάδες έναντι 49,3 μονάδων στην αρχική μέτρηση της εταιρείας, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση του δείκτη στις 49,3 μονάδες.

Με μεγαλύτερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι προσλήψεις εργαζομένων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία ADP.

Για τον περασμένο μήνα οι επιχειρήσεις προσέθεσαν 208.000 εργαζομένους έναντι 185.000 τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στους 200.00 εργαζόμενους.

Συρρίκνωση κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ για τον Αύγουστο, καθώς διαμορφώθηκε στα 67,4 δισ. δολάρια έναντι 70,7 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 67,7 δισ. δολάρια.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν στο 6,75%, που αποτελεί υψηλό 16 ετών, σημειώνοντας την έβδομη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση τη στιγμή που αιτήσεις κατρακυλούν.

Το επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών αυξήθηκε σχεδόν κατά 0,25% την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider