Συνέχεια στο ανοδικό σερί της Wall, ενόψει των μάκρο στις ΗΠΑ - Κέρδη 700 μονάδων για τον Dow Jones

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια στο ανοδικό σερί της Wall, ενόψει των μάκρο στις ΗΠΑ - Κέρδη 700 μονάδων για τον Dow Jones
Δεύτερη μέρα μεγάλων κερδών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τριψήφια άνοδο για τους 3 βασικούς δείκτες. Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ξεχωρίζουν οι κινήσεις του Έλον Μασκ για την εξαγορά της Twitter.

Τελευταία ενημέρωση 21:06

Ράλι κερδών καταγράφεται στην Wall Street για την Τρίτη, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να θέλει να δώσει συνέχεια στα χθεσινά κέρδη και με την προσοχή να είναι στραμμένη στα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι επενδυτές θέλουν να ανακάμψουν από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, ενώ ψηλά στην προσοχή βρίσκονται οι εξελίξεις στο... σίριαλ της Twitter και του Έλον Μασκ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones 2,41% ή 727,16 μονάδες στις 30.218 μονάδες.

Ο S&P 500 κερδίζει 2,73% ή 100,17 μονάδες στις 3.778 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιείται 2,99% ή 323,06 μονάδες στις 11.138 μονάδες.

Η προσοχή στα επιτόκια της Fed

Μετά από την άνοδο της Δευτέρας, η αγορά προσπαθεί να... ανασυνταχθεί από τις ισχυρές απώλειες με τις οποίες έκλεισε τον Σεπτέμβριο και το γ' τρίμηνο του έτους, ευελπιστώντας σε αλλαγή πλεύσης από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της.

Οι προβολείς εστιάζονται στο εάν η Fed θα μειώσει το εύρος των αυξήσεων στα επιτόκια της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής να έχει ενισχύσει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να καθιστά περισσότερο πιθανό το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, τα στελέχη της τράπεζας έχουν αφήσει να φανεί πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να φανούν σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί σημαντικά.

Σημειώνεται πως κύριο θέμα προσοχής για τις επόμενες κινήσεις της Fed την τρέχουσα εβδομάδα είναι τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας κατά τον Σεπτέμβριο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Παρασκευή. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο κατά πόσο η αύξηση των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού έχουν κάμψει τον ρυθμό προσλήψεων από τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κύριο θέμα στην προσοχή των εταιρικών νέων για την Τρίτη είναι η απόφαση του Έλον Μασκ να επαναφέρει την πρόταση για την εξαγορά της Twitter, ύψους 44 δισ. δολαρίων, την οποία ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη είχε «παγώσει».

Η μετοχή της Twitter αντέδρασε με μεγάλα κέρδη στο άκουσμα της εξέλιξης, προτού τεθεί σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

H μετοχή της Tesla σημειώνει κέρδη κοντά στο 2%.

Κέρδη κοντά στο 5% καταγράφει η μετοχή της Micron, στον απόηχο των ανακοινώσεων της τεχνολογικής εταιρείας για επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων στον κλάδο των ημιαγωγών τα επόμενα 20 χρόνια.

Απώλειες 4% σημειώνει η μετοχή της Ford, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν σε 142.644, μειωμένες κατά 8,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ωστόσο, ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης κατέγραψε μεγάλη άνοδο τον περασμένο μήνα, με πωλήσεις 4.961 ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατά τον Σεπτέμβριο, σε μια ετήσια αύξηση της τάξης του 197,3%.

Μάκρο

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, οι κενές προς πλήρωση θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 10,05 εκατ. έναντι 11,17 εκατ. θέσεων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 11,08 εκατ. θέσεις. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κάτω των 11 εκατομμυρίων από το Νοέμβριο του 2021. Ο αριθμός των θέσεων οι οποίες καλύφθηκαν αυξήθηκαν ελαφρά στα 6,28 εκατομμύρια από 6,24 εκατομμύρια, ενώ οι προσλήψεις μειωνόντουσαν από πέντε σερί μήνες έως τον Αύγουστο. Οι παραιτηθέντες επίσης αυξήθηκαν στα 4,16 εκατομμύρια από 4,06 εκατομμύρια, όχι και πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά.

Επιπλέον, καμία μεταβολή δεν παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη. Η μέτρηση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από την Wall Street Journal. O βιομηχανικός τομέας, ο οποίος και καθοδήγησε την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά έπεσαν κατά 0,2% τον Αύγουστο, σε αντιστοιχία και με την προκαταρκτική εκτίμηση. Στα μη-διαρκή αγαθά οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εξαιρουμένων των αεροσκαφών, αυξήθηκαν κατά ένα αναθεωρημένο 1,4% τον Αύγουστο, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση για κέρδος 1,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider