Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο Χρηματιστήριο - Πιέσεις σε τράπεζες, ΕΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο Χρηματιστήριο - Πιέσεις σε τράπεζες, ΕΕΕ
Χρηματιστήριο
Μέχρι και τις 783 μονάδες δοκίμασε το Χρηματιστήριο.

Μέχρι και τις 783 μονάδες δοκίμασε το Χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στο Λονδίνο στη βίαιη άνοδο των gilts και στις δοκιμασίες της στερλίνας.

Συγκεκριμένα, μπροστά στο χάος που προκλήθηκε στην αγορά του Λονδίνου με τα νέα μέτρα που φαίνεται να υιοθετεί η Λιτζ Τρας, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε πως προχωρά σε έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημειώνουν οι κρατικοί τίτλου της χώρας.

Παράλληλα, η μεταβλητότητα στις αγορές κρατικού χρέους της Βρετανίας ήταν εξαιρετικά υψηλή με το 30ετές ομόλογο να κινείται ενδοσυνεδριακά σε ένα εύρος 118 μονάδων βάσης! Σύμφωνα με την ING, οι αγορές θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, καθώς αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα παρείχε μια κάλυψη στους επενδυτές για να επιστρέψουν σε αυτήν, σπέρνοντας τους σπόρους για το τέλος αυτής της κρίσης.

Μάλιστα, η ING αναφέρει πως «εάν ανταποκριθεί στις προσδοκίες για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, κινδυνεύει να προκαλέσει μια σοβαρή ζημιά στην αγορά κατοικίας. Αν μη τι άλλο, μια απότομη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα ωθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους από αλλού, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης αυτόν τον χειμώνα. Παρόμοιες πιέσεις θα μπορούσαν να προκύψουν και στον εταιρικό δανεισμό».

Από την άλλη το κλίμα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας παραμένει τεταμένο μετά και τις διαρροές των αγωγών. Αναλυτικά, η υπόθεση του «σαμποτάζ» προκρίνεται για να εξηγηθούν οι θεαματικές διαρροές από τους αγωγούς αερίου Nord Stream, ενέργεια που θα αποτελούσε αναμφίβολα μια επιχείρηση περίπλοκη, αλλά διόλου πέραν της εμβέλειας ενός ικανού στρατού. Και τέτοιοι στρατοί είναι πολλοί στην περιοχή.

Σε αυτές τις βάσεις, το ΧΑ όπως και άλλες διεθνείς αγορές συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις με τους επενδυτές να αναζητούν και με μεγάλη διστακτικότητα να τοποθετούνται σε κλάδους και εταιρείες.

Για το ΧΑ, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 876 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 779 και τις 772 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 823 και 830 μονάδες.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,88% στις 791,42 μονάδες, με τους επενδυτές να αποκομίζουν μέρος των χθεσινών κερδών και να προχωρούν σε περαιτέρω κλείσιμο θέσεων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,16 εκατ. ευρώ με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει απώλειες 0,97% στις 1.899,57 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 2,11% στις 518,54 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες στις τράπεζες που χθες υπεραπέδωσαν με την Πειραιώς να δέχεται το βάρος των πιέσεων υποχωρώντας κατά 3,39% στα 1,07 ευρώ. Η Eurobank υποχώρησε κατά 2,29% στα 0,86 ευρώ, η ΕΤΕ έκλεισε στο -2,65% και τα 3,008 ευρώ και η Alpha Bank σημείωσε απώλειες -0,83% στα 0,84 ευρώ.

Την αγορά προς τα κάτω έσπρωξε κατά κύριο λόγο η ΕΕΕ που διολίσθησε κατά 4,08% (έφτασαν οι απώλειες μέχρι και στο 5,67%) κλείνοντας στα 21,15 ευρώ κύριως λόγω των πιέσεων που πέρασαν στο Λονδίνο.

Άντεξαν σε μεγάλο βαθμό ο ΟΠΑΠ (0,08%), η Jumbo (2,09%), ο ΟΤΕ (0,35%) η ΜΟΗ (2,5%) και η Τέρνα Ενεργειακή (1,10%) που βγήκαν αλώβητες και έβγαλαν κάποιο bid.

Πωλητές βγήκαν σε ΔΕΗ (-0,75%), Μυτιληναίο (-0,8%) και Viohalco (-2,02%).

Εντάθηκαν οι πιέσεις σε Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ ολοένα και περισσότεροι τίτλοι αρχίζουν πλέον να χτυπούν χαμηλά 52 εβδομάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider