Νέες απώλειες στη Wall Street εν μέσω φόβων για ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στη Wall Street εν μέσω φόβων για ύφεση
O Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών με τους φόβους για οικονομική ύφεση να «δηλητηριάζουν» το επενδυτικό κλίμα.

Στο «κόκκινο» παρέμεινε η Wall Street καταγράφοντας απώλειες για δεύτερο 24ωρο, έπειτα και το «χτύπημα» της Fed με την νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων της, με τους επενδυτές να φοβούνται πως η οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Στην κίνηση των δεικτών, o Dow Jones έχασε 0,35% στις 30.076 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,84% στις 3.757 μονάδες και ο Nasdaq ήταν ο μεγάλος χαμένος της Τρίτης με απώλειες 1,37% στις 11.066 μονάδες.

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι κλάδοι της βιομηχανίας και των υπηρεσιών είχαν τη χειρότερη απόδοση στον δείκτη του S&P 500, χάνοντας περίπου 1,5% και 2,2%, αντίστοιχα.

«Η Fed άνοιξε τον δρόμο για μεγάλο μέρος του κόσμου να συνεχίσει με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, και αυτό θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Το πόσο σοβαρή θα είναι, θα καθοριστεί από τον πόσο καιρό θα χρειαστεί να πέσει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Εντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Η Eli Lilly κέρδισε 4% αφού η UBS αναβάθμισε τη μετοχή της, ενώ οι μετοχές της Cano Health εκτοξεύτηκαν περισσότερο από 40% μετά από αναφορά της Wall Street Journal ότι η Humana και άλλοι πιθανοί αγοραστές βρίσκονται σε συζητήσεις για εξαγορά.

Την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 0,75%, χωρίς να αποκλείει και άλλες ανόδους, με τον διοικητή της, Τζερόμ Πάουελ, να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, στον «βωμό» της αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων πληθωριστικών πιέσεων.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κεντρική τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008.

Οι αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και από σχεδόν μηδενικό σημείο σηματοδοτούν την πιο επιθετική σύσφιξη της Fed από το 1990. Μαζί με τις μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδοτούν την πρόθεση να συνεχίσουν να αυξάνουν έως ότου φτάσουν σε ένα «τελικό επιτόκιο» 4,6% το 2023.

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιθετική ατζέντα της Fed με τον Διευθύνων Σύμβουλο της DoubleLine Capital, Τζέφρι Γκούντλαχ να σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει επιβράδυνση στον γρήγορο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

«Η νομισματική πολιτική έχει μακροχρόνιες και μεταβλητές καθυστερήσεις, αλλά έχουμε σφίξει τώρα για λίγο», σημείωσε, προειδοποιώντας πως ο αντίκτυπος αυτών των ενεργειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση.

Εμπορεύματα

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Πέμπτη, συμπαρασυρόμενες από τις ανησυχίες για νέα ρωσική κλιμάκωση της εισβολής στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να μειωθούν περαιτέρω οι ροές, σε συνδυασμό και με την αύξηση στη ζήτηση που μπορεί να παρουσιάσει η Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως και αρχίζει να αίρει τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 80 σεντς ή 1%, στα 83,74 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Νοεμβρίου που αποτελεί και τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, ενισχύθηκε 91 σεντς, ή 1%, στα 90,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ και η βενζίνη Οκτωβρίου ισχυροποιήθηκε κατά 1,9% στα 2,5339 δολ. το γαλόνι.

Παράλληλα, ο χρυσός διεύρυνε τα κέρδη του με τις παραδόσεις Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 5,70 δολ. ή 0,33%, στα 1.681,10 δολ. ανά ουγγιά στην Comex.

Το ασήμι Δεκεμβρίου ισχυροποιήθηκε κατά 0,7% στα 19,617 δολάρια ανά ουγγιά μετά από άνοδο σχεδόν 1,6% την Τετάρτη. Το παλλάδιο Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο ή 2,4%, στα 2.174,80 $ ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Οκτωβρίου, υποχώρησε 1,1%, στα 906 δολ. ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός Δεκεμβρίου είχε οριακά κέρδη 0,1%, στα 3,471 δολ. ανά λίβρα.

Μάκρο

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και καθώς τα στοιχεία για την αγορά απασχόλησης στη χώρα παρατηρούνται στενά από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) για τον καθορισμό της επιτοκιακής πολιτικής της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 213.000 έναντι 208.000 την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 217.000 αιτήσεις. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των νέων αιτήσεων μετά από 5 διαδοχικές εβδομάδες υποχώρησης. Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 1,37 εκατ. έναντι 1,41 εκατ. αιτήσεων προηγουμένως.

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα, η Target θα προσλάβει έως και 100.000 εποχικούς εργαζομένους για την περίοδο των εορτών και αρχίζει νωρίτερα τις εκπτώσεις και τις προσφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος της εταιρείας να είναι έτοιμη για την κρίσιμη περίοδο των γιορτών εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια οι εποχικές προσλήψεις έχουν αποκτήσει πάγιο χαρακτήρα για την εταιρεία όπως είχε κάνει το 2019 και το 2020 με 130.000 εργαζόμενους αντίστοιχα.

Παράλληλα, στην περικοπή του κόστους της κατά 10% σχεδιάζει να προχωρήσει η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου εξοικονόμησης κόστους αναμένεται να συμπεριληφθεί η μείωση θέσεων εργασίας, οι οποίες όμως εντάσσονται στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιοργάνωσης, και δεν θα φέρουν τυπικό χαρακτήρα απολύσεων. Οι περικοπές αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Spiegel: Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης με LNG - Αργούν να πέσουν οι τιμές

Συναγερμός από ΕΚΤ: Στασιμότητα και πληθωρισμός ίσον... στασιμοπληθωρισμός

Τα πάνω κάτω στην κατανάλωση τροφίμων έφεραν οι κρίσεις των τελευταίων ετών - Η εικόνα στην Ελλάδα και διεθνώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider