Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά το νέο «χτύπημα» της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά το νέο «χτύπημα» της Fed
Πτωτικές διαθέσεις στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ που προσπαθούν να συνέλθουν από το «σοκ» με τη νέα, γενναία αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 17:34

Η Wall Street είναι ακόμη μουδιασμένη από τη χθεσινή ανακοίνωση της Fed για νέα αύξηση των επιτοκίων της που πολλαπλασίασε τις ανησυχίες στις αγορές και ενίσχυσε τη νευρικότητα στους επενδυτές.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ χτες, βούτηξαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα Ιουνίου.

Στο σημερινό άνοιγμα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,20% στις 30.115 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,58%στις 3.768 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 1,01% στις 11.104 μονάδες.

Η Boeing ηγείται των απωλειών για τον Dow Jones με άνω του 2% ενώ ο κλάδος της βιομηχανίας έχει την χειρότερη απόδοση στον S&P 500, χάνοντας περισσότερο από 1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη ανήκουν στον ενεργειακό τομέα, με τις Schlumberger, Valero Energy και Baker Hughes να ενισχύονται με πάνω από 2% έκαστη, μετά και την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Επίσης, οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 4%, ενώ οι Qualcomm, Broadcom και Micron Technology υποχωρούν περίπου 1% η καθεμία. Ακόμη, Amazon, Apple και Netflix σημείωσαν πτώση περίπου 1% ενώ της Tesla χάνουν περίπου 2%.

Η κίνηση των μετοχών τεχνολογίας ώθησε τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq Composite σε πτώση άνω του 1% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές.

Την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 0,75%, χωρίς να αποκλείει και άλλες ανόδους, με τον διοικητή της, Τζερόμ Πάουελ, να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, στον «βωμό» της αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων πληθωριστικών πιέσεων.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κεντρική τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008.

Οι αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και από σχεδόν μηδενικό σημείο σηματοδοτούν την πιο επιθετική σύσφιξη της Fed από το 1990. Μαζί με τις μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδοτούν την πρόθεση να συνεχίσουν να αυξάνουν έως ότου φτάσουν σε ένα «τελικό επιτόκιο» 4,6% το 2023.

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιθετική ατζέντα της Fed με τον Διευθύνων Σύμβουλο της DoubleLine Capital, Τζέφρι Γκούντλαχ να σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει επιβράδυνση στον γρήγορο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

«Η νομισματική πολιτική έχει μακροχρόνιες και μεταβλητές καθυστερήσεις, αλλά έχουμε σφίξει τώρα για λίγο», σημείωσε, προειδοποιώντας πως ο αντίκτυπος αυτών των ενεργειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση

Μάκρο

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και καθώς τα στοιχεία για την αγορά απασχόλησης στη χώρα παρατηρούνται στενά από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) για τον καθορισμό της επιτοκιακής πολιτικής της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 213.000 έναντι 208.000 την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 217.000 αιτήσεις. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των νέων αιτήσεων μετά από 5 διαδοχικές εβδομάδες υποχώρησης. Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 1,37 εκατ. έναντι 1,41 εκατ. αιτήσεων προηγουμένως.

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα, η Target θα προσλάβει έως και 100.000 εποχικούς εργαζομένους για την περίοδο των εορτών και αρχίζει νωρίτερα τις εκπτώσεις και τις προσφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος της εταιρείας να είναι έτοιμη για την κρίσιμη περίοδο των γιορτών εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια οι εποχικές προσλήψεις έχουν αποκτήσει πάγιο χαρακτήρα για την εταιρεία όπως είχε κάνει το 2019 και το 2020 με 130.000 εργαζόμενους αντίστοιχα.

Παράλληλα, στην περικοπή του κόστους της κατά 10% σχεδιάζει να προχωρήσει η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου εξοικονόμησης κόστους αναμένεται να συμπεριληφθεί η μείωση θέσεων εργασίας, οι οποίες όμως εντάσσονται στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιοργάνωσης, και δεν θα φέρουν τυπικό χαρακτήρα απολύσεων. Οι περικοπές αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν σε επιχειρήσεις: «Μην υπογράψετε νέα ενεργειακά συμβόλαια σε αυτές τις τρελές τιμές»

Παράταση ρήτρας γενικής διαφυγής και το 2023 στο τραπέζι της ΕΕ – Οι αγορές «απαιτούν» από την Ελλάδα πλεονάσματα

Real Estate: Οι επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, το Χρηματιστήριο, το timing και η γεωπολιτική συγκυρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider