Η «επιθετική» Fed έφερε μεγάλες απώλειες στην Wall Street - Πτώση άνω των 500 μονάδων στον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «επιθετική» Fed έφερε μεγάλες απώλειες στην Wall Street - Πτώση άνω των 500 μονάδων στον Dow Jones
Αρνητικό το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας και τις δηλώσεις του Πάουελ.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street για την Τετάρτη, στον απόηχο των εξελίξεων για τη συνέχιση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 1,70% ή 522,445 μονάδες στις 30.183 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,73% ή 66,54 μονάδες στις 3.789 μονάδες.

Ο Nasdaq απώλεσε 1,79% ή 204,86 μονάδες στις 11.220 μονάδες.

Οι... αναταράξεις της Fed

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75%, όπως ήταν αναμενόμενο από τους επενδυτές.

Ωστόσο, η πρόθεση της Fed να προχωρήσει στην πολιτική της με υψηλά επιτόκια (με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία) για διάστημα μεγαλύτερο από που περίμεναν οι αναλυτές, επανέφερε τις ανησυχίες για την εκδήλωση ύφεσης στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δεν απέκλεισε το εν λόγω ενδεχόμενο, μιλώντας εκ νέου για τον «πόνο» που πρέπει να προκαλέσει η τράπεζα στην οικονομία ώστε να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Πρέπει να μην προχωρήσουμε σε πρόωρη χαλάρωση των αυξήσεων, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το πότε θα μπορούσε η Fed να προχωρήσει στη μείωση των αυξήσεων στα επιτόκια της, ο Πάουελ είπε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να χαλαρώσουμε τις αυξήσεις. Αλλά για αυτό, θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρα σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί».

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, οι αγορές αποτιμούν στο 89% την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά επιπλέον 0,75% τον Νοέμβριο. Η Goldman Sachs ανέφερε σε report της πως οι σημερινές ανακοινώσεις της Fed «οδηγούν» σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75% τον Νοέμβριο, 0,50% τον Δεκέμβριο και ,025% τον Ιανουάριο.

Εμπορεύματα

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη στις ΗΠΑ μετά από τις ανακοινώσεις της Fed για την νομισματική πολιτική της.

Έτσι, το αμερικάνικο αργό παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 1 δολάριο ή 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 82,94 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά κινήθηκαν για την Τετάρτη τα συμβόλαια του χρυσού, πριν από τις ανακοινώσεις της Fed, με το πολύτιμο μέταλλο να κερδίζει 0,3% ή 4,6 δολάρια στα 1.675,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο συρρικνώθηκαν κατά 0,4% έναντι πτώσης 5,7% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση κατά 2,3%.

Οι 4,8 εκατ. κατοικίες που πωλήθηκαν τον Αύγουστο είναι ο χαμηλότερος αριθμός πώλησης από τον Ιούνιο του 2020, όταν η αμερικανική αγορά ακινήτων δοκιμάζονταν από τα lockdown για την πανδημία του κορονοϊού.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρέθηκαν οι ονομαστικές τιμές των ενοικίων στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας real estate Redfin.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 2.039 δολάρια ανά μήνα, αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη στις ευρωαγορές, εν αναμονή των αυξήσεων επιτοκίων από τις ΗΠΑ

Χρηματιστήριο: «Έχασε» τις 830 μονάδες εν αναμονή της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider