Άνοδος 6% στο φυσικό αέριο καθώς ο Πούτιν εντείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος 6% στο φυσικό αέριο καθώς ο Πούτιν εντείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τα συμβόλαια φυσικού αερίου, στο ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, καταγράφουν άνοδο 6,5% στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Τελευταία Ενημέρωση 13:56

Άνοδο άνω του 6% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, εν μέσω της ενεργειακής ανασφάλειας για τα αποθέματα ενέργειας στην Ευρώπη και έπειτα από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ανακοίνωσε μερική επιστράτευση.

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου, στο ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, καταγράφουν άνοδο 6,5% στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση, εξαπολύοντας πυρηνικές απειλές κατά της Δύσης και κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Τόνισε πως η Ρωσία θα προβεί στα αναγκαία βήματα για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της, ενώ κατηγόρησε τη Δύση για πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» και «δεν μπλοφάρει».

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της Uniper, εξαγοράζοντας το 56% από το μερίδιο της φινλανδικής Fortum έναντι 0,5 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο πρόκειται να κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, ενώ το γερμανικό κράτος θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Η κρίση, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές επτά φορές υψηλότερα από τα τυπικά εποχιακά τους επίπεδα, έχει ήδη φέρει την ευρωπαϊκή οικονομία στο χείλος της ύφεσης. Τα κράτη εξαναγκάζονται σε μέτρα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετός ενεργειακός εφοδιασμός με την επίσημη περίοδο θέρμανσης να ξεκινά τον επόμενο μήνα. Ενώ τα αποθέματα γεμίζουν σταθερά, ένας ασυνήθιστα ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελλείψεις και διακοπές ρεύματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βουτιά» των χρεώσεων στο ρεύμα τον Οκτώβριο – Οι τιμές ανά εταιρεία

Ρύποι: Πώς θα μηδενίσει τα… κοντέρ ο δημόσιος τομέας – Τι κάνει για την εξοικονόμηση ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider