Η Γερμανία εθνικοποιεί την Uniper - Αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία εθνικοποιεί την Uniper - Αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ
Την ιστορική απόφαση να εθνικοποιήσει τη Uniper πήρε η Γερμανία ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού της τομέα.

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην εθνικοποίηση της Uniper καθώς προσπαθεί να προφυλάξει τον ενεργειακό τομέα της χώρας από πιθανή κατάρρευση, εν μέσω και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Έχοντας ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο να διασώσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου με μια συμφωνία 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, το γερμανικό κράτος θα εξαγοράσει τώρα το 56% από το μερίδιο της φινλανδικής Fortum έναντι 0,5 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο πρόκειται να κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, ενώ το γερμανικό κράτος θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ όπως προβλέπει η συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters.

«Από τότε που συμφωνήθηκε το πακέτο σταθεροποίησης για την Uniper τον Ιούλιο, η κατάστασή της επιδεινώθηκε περαιτέρω γρήγορα και σημαντικά. Ως εκ τούτου, έχουν συμφωνηθεί νέα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», ανακοίνωσε η Fortum το πρωί της Τετάρτης.

Η Uniper είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας και έχει πιεστεί από τις πολύ μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε επ' αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κλείνοντας τη στρόφιγγα, μια κίνηση που ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Kλάους Ντίτερ Μάουμπαχ εκτιμά πως θα επιδεινώσει τη μάχη της γερμανικής εταιρείας για επιβίωση.

Η Fortum θα αποχωρήσει από την Uniper από το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ το δάνειο των 4 δισ. ευρώ της φιλανδικής εταιρείας προς τον γερμανικό κολοσσό θα αποπληρωθεί σύντομα.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Uniper, η αποεπένδυση είναι το σωστό βήμα, όχι μόνο για τη Uniper αλλά και για τη Fortum», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fortum, Μάρκους Ραμάρο.

«Ο ρόλος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αλλάξει θεμελιωδώς από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, η επιχειρηματική κίνηση για έναν ολοκληρωμένο όμιλο δεν είναι πλέον βιώσιμη» έσπευσε να συμπληρώσει.

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά τουλάχιστον δύο άλλων εταιρειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μερική επιστράτευση κήρυξε ο Πούτιν, εξαπέλυσε πυρηνικές απειλές κατά της Δύσης

ΕΤΕπ: Η κρατικοποίηση της Uniper δεν θα είναι η τελευταία στην Ευρώπη

Κοντά σε συμφωνία για την κρατικοποίηση του κολοσσού φυσικού αερίου Uniper η Γερμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider