«Συντριβή» στη Wall Street: 1.300 μονάδες κάτω ο Dow - «Βουτιά» 5,2% για Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Συντριβή» στη Wall Street: 1.300 μονάδες κάτω ο Dow - «Βουτιά» 5,2% για Nasdaq
«Καταρρέει» η αμερικανική αγορά έπειτα από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που διέψευσαν πλήρως τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τελευταία ενημέρωση 22.45

Η Wall Street «καταρρέει» μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό Αυγούστου, με τους επενδυτές να θεωρούν πλέον ως αναπόφευκτη μία νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ειδικότερα, στην αρχή της συνεδρίασης, ο Nasdaq ηγείται των απωλειών με 5,28% στις 11.619 μονάδες, ακολουθούμενος από τον S&P 500 που χάνει 4,46% στις 3.926 μονάδες.

Οι μετοχές της Amazon και της Tesla υποχωρούν κατά 3% έκαστη, με τη Μicrosoft και τη Alphabet να σημειώνουν πτώση 2% η καθεμία.

Η Nvidia χάνει 4% με τους traders να φοβούνται ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας, ενώ η Bank of America και η JPMorgan έχασαν περίπου 1,5% με την Exxon και τη Chevron να έχουν απώλειες περίπου 1%.

Παράλληλα, περισσότερες από 480 μετοχές του S&P 500 βρίσκονται σε πτώση, με τη Meta του Facebook να πέφτουν 5,5% και την Caesars Entertainment να χάνει 5,7%.

«Κόκκινος» είναι και ο Dow Jones που χάνει 4,12% ή 1.150 μονάδες και διαμορφώνεται πλέον στις 31.056 μονάδες.

Η Fed συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να αυξηθεί και κατά μία ολόκληρη μονάδα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Nomura, Ρομπ Ντεντ.

«Σε ό,τι αφορά τη Fed, αυτό φαίνεται ότι κλειδώνει απολύτως το +0,75% για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναλογιστούν τι σημαίνει αυτό για τον Νοέμβριο» επεσήμανε ο Ντεντ, αναφερόμενος στα νούμερα του πληθωρισμού του Αυγούστου.

«Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η Fed θα το εξετάσει με μεγάλη ανησυχία. Δεν υπάρχουν καλά νέα σε αυτήν την έκθεση» πρόσθεσε.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 0,1% και ο βασικός πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις σε ετήσια βάση ήταν 8% και 6%.

Ωστόσο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος «μετρά» ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος.

Επίσης, ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JPMorgan: «Βλέπει» ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, όχι ύφεση

Η μάχη «ταύρων» και «αρκούδων» στις ευρωπαϊκές τράπεζες

«Ναι» της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρόταση για έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στα διυλιστήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider