Wall Street: Συνέχεια στο αρνητικό σερί και στις ανησυχίες για τα επιτόκια της Fed - Απώλειες 308 μονάδων για τον DJ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Συνέχεια στο αρνητικό σερί και στις ανησυχίες για τα επιτόκια της Fed - Απώλειες 308 μονάδων για τον DJ
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones και τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εν αναμονή των μάκρο για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street για την Τρίτη, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να συνεχίζει να κινείται στη «δίνη» των προβληματισμών που έχουν προκαλέσει στους επενδυτές οι επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη νομισματική της πολιτική.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,96% ή 308,12 μονάδες στις 31.790 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,10% ή 44,45 μονάδες στις 3.986 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 1,12% ή 134,53 μονάδες στις 11.883 μονάδες.

Η αγορά εργασίας και η Fed

Μετά από τα μικρά κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης, προκλήθηκε αναζωπύρωση των ανησυχιών για τις επόμενες κινήσεις της Fed, από τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία.

Η απρόσμενη αύξηση τους επανέφερε τους προβληματισμούς για συνέχιση της αύξησης των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι ένας από τους «πυλώνες» που έχει θέσει η Fed στη νομισματική της πολιτική. Σημειώνεται πως περισσότερες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed αναμένεται να δοθούν μετά από τα στοιχεία της ερχόμενης Παρασκευής, με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την πορεία της απασχόλησης στη χώρα κατά τον Αύγουστο.

Εξάλλου, οι επενδυτές συνεχίζουν να καταγράφουν τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed.

Το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής του παραρτήματος της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, είπε αρχικά πως σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed ότι «δεν έχουμε τελειώσει με τη σύσφιξη, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τα στοιχεία της οικονομίας, εφόσον δείξουν ξεκάθαρα σημάδια πως έχει αρχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός, τότε μπορούν να μας δώσουν λόγο για να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι τα στοιχεία για την οικονομία»=

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, απαντώντας τις αιτιάσεις μερίδας των επενδυτών, που τονίζουν πως η άνοδος του κόστους δανεισμού από την αύξηση των επιτοκίων διακινδυνεύει μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία, είπε ότι «η ύφεση είναι ένα ρίσκο στην προσπάθεια να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%)».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο ύφεσης «δεν χρειάζεται να είναι ολέθριο».

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη κοντά στο 1,68% σημείωσε στο κλείσιμο η Best Buy, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στο 3%, αφότου τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 306 εκατ. δολάρια έναντι 734 εκατ. δολαρίων στο β' τρίμηνο του 2021.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,54 δολάρια έναντι 1,27 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv.

Μικρές απώλειες σημείωσε η μετοχή της Twitter, καθώς ο 'Έλον Μασκ «συντηρεί» το σίριαλ σχετικά με την υπαναχώρηση από την πρόταση εξαγοράς 44 δισ. δολαρίων για την τεχνολογική εταιρεία.

Μάκρο

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 103,2 μονάδες έναντι 95,3 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 98 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών στις ΗΠΑ ανήλθε στις 145,4 μονάδες έναντι 139,7 μονάδων τον Ιούλιο.

Κάμψη κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει η S&P CoreLogic Case-Shiller.

Εμπορεύματα

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τρίτης τα συμβόλαια του πετρελαίου, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση σε περίπου ένα μήνα. Το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το WTI μειώθηκε κατά 5,37 δολάρια, ή 5,5% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 91,64 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του χρυσού συνέχισαν το πτωτικό σερί στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τις τιμές να αγγίζουν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.736,6 δολάρια/ουγγιά με πτώση 13,40 δολάρια ή 0,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση 5,5% για το πετρέλαιο - Η πιο απότομη πτώση σε περίπου ένα μήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider