Deutsche Bank: «Κλείστε θέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές» - Οι προκλήσεις παραμένουν και είναι μπροστά

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: «Κλείστε θέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές» - Οι προκλήσεις παραμένουν και είναι μπροστά
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά κατά το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας μιας σειρά καθησυχαστικών ειδήσεων και δεδομένων, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank στην ανάλυση στρατηγικής της για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά κατά το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας μιας σειράς καθησυχαστικών ειδήσεων και δεδομένων, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank στην ανάλυση στρατηγικής της για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, ο πληθωρισμός υποχώρησε προσωρινά από το ανώτατο σημείο του, ενώ οι δείκτες αποτίμησης (δείκτες P/E) προεξοφλούσαν επαρκώς ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Επιπλέον, η απόδοση του Bund και των αμερικανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει απότομα, η κινεζική οικονομία ανέκαμψε από μια αρκετά χαμηλή βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο και οι συστηματικές στρατηγικές έχουν αυξήσει τις θέσεις τους προς τις μετοχές, σύμφωνα με τον Maximilian Uleer, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές και Cross - Asset του γερμανικού οίκου.

Deutsche Bank

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που είναι μπροστά. Μια ήπια ύφεση στην Ευρώπη κατά τα επόμενα τρία τρίμηνα, αφήνει περιθώρια για μια χαμηλή θετική αλλά ακόμη και αρνητική βάση αύξηση, της κερδοφορίας (σε τριμηνιαία βάση). Παράλληλα, με χαμηλότερα πραγματικά εισοδήματα, οι εταιρείες ενδέχεται να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να μετακυλίσουν τα υψηλότερα κόστη.

Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη κίνηση στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Οι αποθήκες φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν γεμίσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ ο κίνδυνος (tail risk) αναγκαστικών περικοπών παραγωγής έχει υποχωρήσει μερικώς αλλά εξακολουθεί να υφίσταται.

Ως προς τους δείκτες αποτίμησης, τα P/Es έχουν υποχωρήσει κατά τη Deutsche Bank, αλλά το «P» (τιμή) θα μπορούσε να σημειώσει περαιτέρω πτώση εάν υπάρξουν επί τα χείρω αναθεωρήσεις στο δείκτη «E» (κέρδη). Επιπλέον, οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι πιθανό να συνεχιστούν, με περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών, τη στιγμή που η καμπύλη αποδόσεων 10s2s των ΗΠΑ έχει πλέον αντιστραφεί σε επίπεδα υψηλότερα από το 2000.

Deutsche Bank

Ο Uleer σημειώνει επίσης πως η Κίνα μπορεί να κατάφερε να ανακάμψει (με βάση τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα του δευτέρου τριμήνου) αλλά όχι και να διατηρήσει τη θετική αναπτυξιακή της δυναμική. Συνεπώς, μια δομική επιτάχυνση της ανάπτυξης θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ μια πιθανή διαμάχη με την Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποστροφή προς την ανάληψη ρίσκου. Επιπλέον, ενώ η αγορά εξακολουθεί να διατηρεί μια «underweight» θέση για τις μετοχές, ήδη κατά το τρίτο τρίμηνο έχουν καταγραφεί ισχυρές εισροές.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Deutsche Bank προχωρά σε υποβάθμιση της σύστασής της για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «ουδέτερη» από «overweight» τονίζοντας προς τους επενδυτές πως έχει έρθει η ώρα να κλείσουν θέσεις και να αποκομίσουν κέρδη. Πλέον διατηρεί «overweight» θέση για τον κλάδο της τεχνολογίας, των βασικών πόρων, και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και έχουν υψηλή έκθεση στο χώρο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και στις ΑΠΕ. Από την άλλη, αρνητική θέση έχει για τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, των χημικών και των βασικών τροφίμων και αγαθών, ενώ υποβαθμίζει σε «ουδέτερη» από «overweight» τη θέση της για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Σοκ στην Ευρώπη εάν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου - Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider