Τις 900 μονάδες στοχεύει εκ νέου το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τις 900 μονάδες στοχεύει εκ νέου το Χρηματιστήριο
Με ώθηση από τις διεθνείς αγορές το ΧΑ κινείται ξανά προς τις 900 μονάδες.

Λεπτές ισορροπίες προσπαθούν να διατηρηθούν στο Χρηματιστήριο μεταξύ αγοραστών - πωλητών, με τους πρώτους να υπερτερούν χθες στα σημεία παρά την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών.

Ωστόσο, η Eurobank Equities εκτιμά πως οι αγορές θα συνεχίσουν να μάχονται εν μέσω μιας αυξημένης αστάθειας και μεταβλητότητας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα σήματα νομισματικής πολιτικής που θα βγουν από το αυριανό Jackson Hole.

Η Χρηματιστηριακή επισήμανε μέσω ανάλυσής της επίσης πως αν και έχουν πράγματι εμφανιστεί κάποια δείγματα ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο του, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη είναι πιθανό να επιδεινωθούν κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ειδικά δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις ροές φυσικού αερίου. Μέχρι τότε, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος, η αγορά θα παραμείνει επιρρεπής σε διακυμάνσεις και εναλλαγές στην αντίληψη του ρίσκου που προκύπτει από τις πιο «hawksish» εκπλήξεις της Fed και της ΕΚΤ. Σε αυτή τη βάση, η Eurobank Equities αναμένει μια νέα επιδείνωση του κλίματος και εμμένει στην άποψή της πως οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από το πρόσφατο ράλι περιορίζοντας την έκθεσή τους στην εγχώρια αγορά. Διατηρεί παράλληλα την προτίμησή της για short duration μετοχές, μετοχές με μερισματική στήριξη (ΟΠΑΠ, Motor Oil), με θετική δυναμική κερδοφορίας (Mytilineos, διυλιστήρια) ή με περιορισμένο κίνδυνο πτωτικής αναθεώρησης της κερδοφορίας τους (ΟΠΑΠ).

Επιπλέον το ενεργειακό χάος που επικρατεί στην Ευρώπη με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνει ιδιαίτερα τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές που σε οποιοδήποτε πρόσκαιρο και βραχύβιο ράλι σπεύδουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους.

Από την αντίπερα όχθη, σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά το 2022 προχώρησε η UBS, με την ελβετική τράπεζα να τονίζει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη δίνουν οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προβλέψεις.

Αναλυτικότερα, η UBS εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αναπτυχθεί το 2022 με ρυθμό 5,7% -έναντι 4% της προηγούμενης πρόβλεψης-, με την τράπεζα να επισημαίνει πως καθοριστικοί παράγοντες για την επί τα βελτίω αναθεώρηση είναι οι ισχυρές επιδόσεις του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο (2,3% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση), τα έσοδα από τον τουρισμό -τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 20 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για έσοδα 15 δισ. ευρώ-, οι ενδείξεις για ισχυρή επίδοση της ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο αλλά και η βελτίωση της εικόνας στον εταιρικό δανεισμό.

Ως προς τα τεχνικά σημεία του ΧΑ, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 868,81 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 882 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 918 μονάδες.

Το ΧΑ με ώθηση και από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών αναμένεται να κυνηγήσει εκ νέου τι 900 μονάδες, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 0,62% στις 897,89 μονάδες την Πέμπτη. Στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές που διόρθωσαν διαμορφώνοντας ενδιαφέροντα σημεία εισόδου μπαίνουν οι επενδυτές.

Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank ενώ ηπιότερα κινείται η ΕΤΕ με κέρδη 0,77%.

Παράλληλα ισχυρή άνοδο καταγράφει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,6% ξεπερνώντας τα 10 ευρώ, ενώ ακολουθεί η Mytlineos στο 1,83% και η Ελλάκτωρ στο 1,82%.

Συνεχίζουν την έντονη ανοδική τους κίνηση ΕΛΠΕ και Motor Oil, ενώ σε θετικό έδαφος κινείται επίσης ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Titan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αμυντική» θέση για το Χρηματιστήριο προτείνει η Eurobank Equities - Το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί

Πώς ΕΛΠΕ και Motor Oil ανεβάζουν ταχύτητες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider