UBS: Αναθεωρεί στο 5,7% την ανάπτυξη για το 2022 - Κινητήριος μοχλός ο τουρισμός

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Αναθεωρεί στο 5,7% την ανάπτυξη για το 2022 - Κινητήριος μοχλός ο τουρισμός
Στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά το 2022 προχώρησε η UBS, με τον οίκο να τονίζει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη δίνουν οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προβλέψεις.

Στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά το 2022 προχώρησε η UBS, με την ελβετική τράπεζα να τονίζει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη δίνουν οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προβλέψεις.

Αναλυτικότερα, η UBS εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αναπτυχθεί το 2022 με ρυθμό 5,7% -έναντι 4% της προηγούμενης πρόβλεψης-, με την τράπεζα να επισημαίνει πως καθοριστικοί παράγοντες για την επί τα βελτίω αναθεώρηση είναι οι ισχυρές επιδόσεις του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο (2,3% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση), τα έσοδα από τον τουρισμό -τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 20 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για έσοδα 15 δισ. ευρώ-, οι ενδείξεις για ισχυρή επίδοση της ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο αλλά και η βελτίωση της εικόνας στον εταιρικό δανεισμό.

Παράλληλα, η τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2023, αναφέροντας πως μειώνει την πρόβλεψη από το 4,7% στο 4%. ενώ τονίζει πως οι καθοδικοί κίνδυνοι για το 2022 εντοπίζονται στη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος αλλά και στις πιθανές διαταραχές στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία που επιταχύνουν την ανάπτυξη

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, καθοριστικός παράγοντας που συνεισέφερε στην αναθεώρηση των προβλέψεων για τις επιδόσεις του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους είναι η σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων, καθώς ο τζίρος τους ενισχύθηκε κατά 39,3% στο β' τρίμηνο του 2022, μετά από άνοδο κατά 38,4% στο α' τρίμηνο.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η UBS, οι δύο μεγαλύτερες συνεισφορές προήλθαν από την μεταποίηση και χονδρικό & λιανικό εμπόριο (με τους δύο κλάδους να εισφέρουν από περίπου 25% στην αύξηση του κύκλου εργασιών), ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά και του κλάδου των μεταφορών και των υπηρεσιών τροφίμων

Στη συνέχεια, η τράπεζα αναφέρει πως εκτιμά ότι η αύξηση το πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα ανέλθει σε ποσοστό 6,6% σε ετήσια βάση, παραμένοντας σε «υγιή τροχιά», λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 31% σε ετήσια βάση αλλά κυρίως από την αύξηση των εσόδων του τουριστικού κλάδου, η οποία στο β' τρίμηνο του έτους άγγιξε το 330%.

Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η UBS εκτιμά πως ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9% το 2022, καθώς ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 11,6% ετησίως από 12,1% τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 33% ετησίως τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των οικιακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 64% (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου θέρμανσης και των στερεών καυσίμων), κάτι που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνολικού μετρούμενου πληθωρισμού

Παρόλ' αυτά, η ελβετική τράπεζα θεωρεί ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών: τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) αλλά και η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 20 δισ. ευρώ (σχεδόν10% του ΑΕΠ) σε σύγκριση με το τέλος του 2019.

Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την UBS, η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν μόνο το 9% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ικανότητα υποκατάστασης των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Παράλληλα, η τράπεζα σημειώνει το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει τερματικό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ρεβυθούσα, λαμβάνοντας ήδη φορτία από τις ΗΠΑ και το Κατάρ

Τέλος, αναφορικά με την την τομεακή έκθεση, η βιομηχανία στην Ελλάδα καταναλώνει το 39% του φυσικού αερίου, τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου, ενώ οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες καταναλώνουν ποσοστό της τάξης του 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Oxford Economics στο insider.gr: Με βιώσιμο τρόπο η επιστροφή στα πλεονάσματα για να μη γυρίσει «μπούμερανγκ»

Ρεύμα: Κατακόρυφη βουτιά των τιμών Σεπτεμβρίου με τις επιδοτήσεις – Πώς θα δημιουργηθεί ο «κουμπαράς» για μελλοντικές κρίσεις

Νέο «άλμα» 4% για το φυσικό αέριο - Πάνω από τα 280 ευρώ/Mwh

gazzetta
gazzetta reader insider insider