Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο - Πού βρήκαν στηρίγματα οι επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο - Πού βρήκαν στηρίγματα οι επενδυτές
Πιέσεις σε ΔΕΗ, Mytilineos και τράπεζες. Κέρδη για τα διυλιστήρια, τη Jumbo και την Ελλάκτωρ.

Χαμηλότερα κινήθηκε το Χρηματιστήριο την Τρίτη, υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και του φόβου μιας περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης, που φτάνουν μέχρι τα όρια μιας πλήρους ύφεσης.

Όπως αναφέρει το insider.gr σε δυσθεώρητα ύψη συνεχίζει να κινείται η τιμή του φυσικού αερίου για την Ευρώπη στις αγορές, εν μέσω των ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια του ερχόμενου χειμώνα. Το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας κινούνται στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας φτάσει μέχρι και στα 295,3 δολάρια ανά μεγαβατώρα, μετά από το υψηλό που κατέγραψαν τη Δευτέρα. Παράλληλα, νέα μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Από την άλλη, τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται ευρύτερα στο Jackson Hole όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συναντηθούν ώστε να συζητήσουν και να πείσουν τις αγορές σχετικά με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση. Να τονίσουμε πως οι αγορές δεν τιμολογούν πλέον καμία μείωση των επιτοκίων για το Q1 του 2023.

Στα επιχειρηματικά, οι ζυμώσεις, μετοχικές και επιχειρηματικές, στο εσωτερικό του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν σταμάτησαν στην είσοδο της Motor Oil, στον τομέα ΑΠΕ και στην αποχώρηση των εφοπλιστών, αλλά συνεχίζονται. Μετά την ολοκλήρωση (τέλη Ιουλίου) της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Reggeborgh για την απόκτηση μετοχών της εισηγμένης, διαδικασία που έφερε του Ολλανδούς με ποσοστό άνω του 46,1% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πλέον, επίκειται μια νέα διαδικασία, η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές της θυγατρικής στο real estate REDS, στην οποία το γκρουπ ελέγχει άνω του 55%.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο, βαρύνουσα σημασία στην επενδυτική ψυχολογία αναμένεται να έχει η νέα ανάλυση και θέση της Eurobank Equities.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, αν και έχουν πράγματι εμφανιστεί κάποια δείγματα ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο του, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη είναι πιθανό να επιδεινωθούν κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ειδικά δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις ροές φυσικού αερίου. Μέχρι τότε, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος, η αγορά θα παραμείνει επιρρεπής σε διακυμάνσεις και εναλλαγές στην αντίληψη του ρίσκου που προκύπτει από τις πιο «hawksish» εκπλήξεις της Fed και της ΕΚΤ. Σε αυτή τη βάση, η Eurobank Equities αναμένει μια νέα επιδείνωση του κλίματος και εμμένει στην άποψή της πως οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από το πρόσφατο ράλι περιορίζοντας την έκθεσή τους. Διατηρεί παράλληλα την προτίμησή της για short duration μετοχές, μετοχές με μερισματική στήριξη (ΟΠΑΠ, Motor Oil), με θετική δυναμική κερδοφορίας (Mytilineos, διυλιστήρια) ή με περιορισμένο κίνδυνο πτωτικής αναθεώρησης της κερδοφορίας τους (ΟΠΑΠ).

Να υπενθυμίσουμε πως αλλαγές με σημαντικό εγχώριο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν στους δείκτες του οίκου FTSE / Russell Global Equity Index Series, μετά την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση.

Συγκεκριμένα, 11 ελληνικές μετοχές αναβαθμίστηκαν και θα εισέλθουν στους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Large Cap από Mid Cap και είναι: η Alpha Bank, η Eurobank, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo, η Μotor Oil, η Mytilineos, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΠΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή (διαγράφονται από τον Mid Cap).

Στον δείκτη Mid Cap από τον Small Cap θα περιληφθούν οι τίτλοι των: Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Sarantis και Viohalco (διαγράφονται από τον Small Cap).

Επίσης στον δείκτη Micro Cap εισέρχονται οι τίτλοι της Μοτοδυναμικής, της Intrakat, της Κρι-Κρι και των Πλαστικών Θράκης ενώ αφαιρείται λόγω της χαμηλής της αποτίμησης η Attica Bank.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,55% στις 891,46 μονάδες με τον τζίρο στα 51,94 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,57% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.1656,13 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δέχθηκε μεγαλύτερες πιέσεις, υποχωρώντας στις 592 μονάδες, προς τις δημοπρασίες, με πτώση 1,23%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς δέχθηκε μεγαλύτερες απώλειες λόγω της υπεραπόδοσης του τελευταίου διαστήματος, κλείνοντας με πτώση 2,02% στα 1,1415 ευρώ. Απώλειες 1,64% για την ΕΤΕ στα 3,426 ευρώ, -0,90% για την Alpha Bank στα 0,996 ευρώ και στο -0,93% έκλεισε η Eurobank στα 0,9764 ευρώ.

Απώλειες και κατοχύρωση κερδών στους τίτλους της ElvalHalcor, της Coca Cola, της Mytilineos, της ΔΕΗ και της Titan, ενώ από την άλλη οι επενδυτές βρήκαν ανάχωμα στους τίτλους των ΕΛΠΕ (2,83%), της ΜΟΗ (0,66%), της Jumbo (1,39%) και της Ελλάκτωρ (1,37%). Κέρδη και για τους δεικτοβαρείς τίτλους του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αμυντική» θέση για το Χρηματιστήριο προτείνει η Eurobank Equities - Το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί

Τα τρία σενάρια της Moody's Analytics για το φυσικό αέριο - Θα αντέξει η Ευρώπη το χειμώνα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider