Τουρκία: Σε χαμηλό 8 μηνών η λίρα, μετά από την απρόσμενη μείωση του επιτοκίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Σε χαμηλό 8 μηνών η λίρα, μετά από την απρόσμενη μείωση του επιτοκίου
Το τουρκικό νόμισμα έφτασε να χάνει 1%, στις 18,1394 λίρες ανά 1 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου του 2021.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021 βρέθηκε η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, μετά από την απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρεί 0,78% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 18,0916 λίρες ανά 1 δολάρια.

Νωρίτερα, το τουρκικό νόμισμα έφτασε να χάνει 1%, στις 18,1394 λίρες ανά 1 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου του 2021, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο της κατά 100 μονάδες βάσης, στο 13%, εκπλήσσοντας τις αγορές και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών, κοντά στο 80%. Η κεντρική τράπεζα επικαλέστηκε τους «εξασθενημένους γεωπολιτικούς κινδύνους».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το επιτόκιο θα παρέμενε σταθερό έως το τέλος του έτους. Ήταν στο 14% από τον Ιανουάριο, όπου η κεντρική τράπεζα διέκοψε τον κύκλο χαλάρωσης, έπειτα από συνολική μείωση 500 μονάδων βάσης από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορές: Στα 2,6 τρισ. δολάρια οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων - Κάμψη σε σχέση με το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider