Τουρκία: Μείωση - έκπληξη του επιτοκίου στο 13%, παρά τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Μείωση - έκπληξη του επιτοκίου στο 13%, παρά τον πληθωρισμό
Το βασικό επιτόκιο ήταν στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες. 

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 13%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, εκπλήσσοντας τις αγορές και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών, κοντά στο 80%. Η κεντρική τράπεζα επικαλέστηκε τους «εξασθενημένους γεωπολιτικούς κινδύνους».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το επιτόκιο θα παρέμενε σταθερό έως το τέλος του έτους. Ήταν στο 14% από τον Ιανουάριο, όπου η κεντρική τράπεζα διέκοψε τον κύκλο χαλάρωσης, έπειτα από συνολική μείωση 500 μονάδων βάσης από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός της Τουρκίας ανήλθε στο 79,6% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας και τη μακροχρόνια ανορθόδοξη στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε τον Ιούνιο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια αντί να τα αυξάνει. Είναι γνωστός για την αντίθεσή του στο υψηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο λέει ότι κάνει μόνο «τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Μετά την ανακοίνωση, ο χρηματιστηριακός δείκτης BIST έχασε τα πρωινά του κέρδη, σημειώνοντας πτώση 0,8% ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Κάζακς (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν - Απαράδεκτα υψηλός ο πληθωρισμός

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν έχουν βελτιωθεί - Πιθανή περαιτέρω αύξηση των πιέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider