Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για το αργό - «Χάνει» τα 100 δολάρια το brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για το αργό - «Χάνει» τα 100 δολάρια το brent
Οι ανησυχίες για την προσφορά και την παγκόσμια ύφεση να παραμένουν στο προσκήνιο.

Τελευταία Ενημέρωση 20.08

Νέα πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από τη χθεσινή «βουτιά» που οδήγησε την τιμή του μαύρου χρυσού κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, με τις ανησυχίες για την προσφορά και την παγκόσμια ύφεση να παραμένουν στο προσκήνιο. Νωρίτερα, οι τιμές του αργού έφτασαν να ενισχύονται έως και το 3%, για να περιοριστεί αρκετά αργότερα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημειώνουν απώλειες 3,1%, στα 99,51 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση 9,5% την Τρίτη, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο. Το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κατά 2,8% στα 96,6 δολάρια, αφού εχθές έκλεισε κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου.

Σημειώνεται πως η Goldman Sachs ανέφερε ότι η παγκόσμια κατανάλωση κοντεύει να υπερκαλύψει την προσφορά και τα αποθέματα πλησιάζουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με την Citigroup να προειδοποιεί ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι μια η πρόταση από την Ιαπωνία να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου στο μισό περίπου του τρέχοντος επιπέδου θα ωθήσει τις τιμές πάνω από τα 300-400 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο σε ασταθή βάση, καθώς οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση τάραξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, περισσότερες κεντρικές τράπεζες της G10 αύξησαν τα επιτόκια τον Ιούνιο από οποιονδήποτε άλλο μήνα για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ενώ ο ρυθμός της σύσφιξης πολιτικής δεν αναμένεται να υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

«Ενώ οι πιθανότητες για ύφεση πράγματι αυξάνονται, είναι πρόωρο για την αγορά πετρελαίου να υποκύψει σε τέτοιες ανησυχίες», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Goldman Sachs. «Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος να υπερβαίνει σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ», προσθέτουν.

Επιπλέον, η ενίσχυση του δολαρίου αποτελεί εμπόδιο για τα εμπορεύματα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση της Νορβηγίας παρενέβη προκειμένου να τερματίσει την απεργία στον τομέα του πετρελαίου που έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, βάζοντας τέλος στο αδιέξοδο που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο

gazzetta
gazzetta reader insider insider