Citi: Στα 65 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο σε περίπτωσης ύφεσης και μειωμένης ζήτησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Στα 65 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο σε περίπτωσης ύφεσης και μειωμένης ζήτησης
Το αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να καταρρεύσει στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να πέσει στα 45 δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, εάν χτυπήσει μια ύφεση που καταστρέφει τη ζήτηση, προειδοποίησε η Citigroup Inc.

Το αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και μέχρι τα επίπεδα των 65 δολαρίων/βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ύφεση, εκτιμά η Citigroup, καθώς σε ένα τέτοιο σενάριο η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» αναμένεται να υποχωρήσει ραγδαία.

Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά πως στην περίπτωση ύφεσης, οι τιμές θα σημειώσουν περαιτέρω κάμψη κατά το 2023, φτάνοντας ακόμα και στα 45 δολάρια/βαρέλι.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Citi Francesco Martoccia και Ed Morse, το παραπάνω ενδεχόμενο θα επιβεβαιωθεί μόνο σε περίπτωση που τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του OPEC+ δεν παρέμβουν στην αγορά, περικόπτοντας την παραγωγή σε σημαντικό ποσοστό.

«Όσον αφορά στο πετρέλαιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι αρνητική, μόνο όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης, σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, υπογραμμίζοντας πως «σε ανάλογες περιπτώσεις οι τιμές του αργού έπεσαν στα επίπεδα κόστους», ενώ συνέκριναν την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ενέργειας με αυτήν που επικρατούσε κατά την δεκαετία του 1970, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν εξαιτίας ενός μίγματος γεωπολιτικών εντάσεων και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η επιθετική στάση των Κεντρικών Τραπεζών στο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού έχει φέρει την παγκόσμια οικονομία πολύ κοντά στην ύφεση, αν και οι αναλυτές της Citi εκτιμούν πως η αμερικανική οικονομία τελικά θα καταφέρει να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το μεσημέρι της Τρίτης (13.20 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου ενισχύεται κατά 0,31% στα 108,8 δολάρια/βαρέλι, ενώ το ευρωπαϊκό Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου βρίσκεται στα 112,37 δολάρια/βαρέλι, με απώλειες σχεδόν 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος Ιουλίου: Κάλυψη όλων των κατοικιών και όλης της κατανάλωσης - Στα 0,2 ευρώ/κιλοβατώρα

UBS: Τον Σεπτέμβριο το «ταβάνι» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Στο 9%

Intrakat: Ολοκληρώθηκε το deal Intracom – εφοπλιστών στα 2,95 ευρώ/μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider