Ευρωπαϊκές αγορές: «Άτακτη» υποχώρηση μέσα σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκές αγορές: «Άτακτη» υποχώρηση μέσα σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης
Η «σάλπιγγα της υποχώρησης» αντηχεί την Τετάρτη στις ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τα χθεσινά κέρδη, με το διεθνές επενδυτικό κλίμα να έχει πάρει την κατιούσα μετά από μια σύντομη ανοδική ανάπαυλα. 

Τελευταία ενημέρωση 15.47

Η «σάλπιγγα της υποχώρησης» αντηχεί την Τετάρτη στις ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τα χθεσινά κέρδη, με το διεθνές επενδυτικό κλίμα να έχει πάρει την κατιούσα μετά από μια σύντομη ανοδική ανάπαυλα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καταφθάνουν εκ νέου «άνεμοι» απαισιοδοξίας με τα futures της Wall Street προσυνεδριακά να βυθίζονται, με εκείνα του Dow Jones να χάνουν έως και 475 μονάδες, μετά από το χθεσινό ράλι 640 μονάδων του βιομηχανικού δείκτη.

Στην Ευρώπη και πάλι, και στο μέτωπο των στοιχείων, στο 9,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση τον Μάιο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να βαθαίνουν την κρίση κόστους ζωής. Η συγκεκριμένη αύξηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την αύξηση κατά 9% που καταγράφηκε τον Απρίλιο, όπου κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 1989.

Η άνοδος των τιμών σε όλη την ήπειρο αναγκάζει τις κυβερνήσεις να λάβουν επείγοντα μέτρα, με την Γερμανία να ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, μια κίνηση η οποία ενδέχεται να σημάνει μετακύλιση υψηλότερου κόστους σε βιομηχανίες και νοικοκυριά. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος των παραπάνω ενεργειών για την Γερμανία, καθώς ήδη δέχεται πλήγματα από τους αυξανόμενους ρυθμούς πληθωρισμού.

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιπλέον πολιτικές επιπτώσεις, με σημάδια κυβερνητικής κρίσης να εμφανίζονται σε μεγάλες οικονομίες της γηραιάς ηπείρου.

Αφενός, στην Γαλλία η «ήττα» Μακρόν στις κοινοβουλευτικές εκλογές ή αλλιώς το «σκαμπίλι στον Μακρόν», όπως παρουσιάστηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στον γαλλικό Τύπο, ακόμα και από φιλικές σ' αυτόν εφημερίδες, έχει ως άμεση συνέπεια, την αδυναμία του Γάλλου προέδρου να κυβερνήσει με δεδομένη τη συμφωνία της Βουλής για τις αποφάσεις του.

Αφετέρου, πλήγμα στην ιταλική κυβέρνηση επέφερε η διάσπαση του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αποχώρησε από το κίνημα Πέντε Αστέρων, λόγω της άρνησής της να στηρίξει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Ο Ντι Μάιο ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι αποχωρεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του οποίου υπήρξε παλαιότερα επικεφαλής και θα δημιουργήσει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Έτσι, μέσα σε αυτό το ρευστό οικονομικό-πολιτικό πλαίσιο οι αγορές της Ευρώπης υποχωρούν σημαντικά με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει απώλειες 1,55% στις 402,25 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx χάνει 1,93% στις 3.426,61 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 2,12% στις 13.011 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,8% στις 5.857 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο xάνει 1,4% στις 7.052 μονάδες. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί 2,21% στις 21.602 μονάδες και ο IBEX 35 της Μαδρίτης γράφει απώλειες 1,94% στις 8.076 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Από το ίδιο πτωτικό κλίμα δεν διέφυγαν ούτε τα ασιατικά χρηματιστήρια με το Nikkei 225 να υποχωρεί 1,49%, στo Σύδνεϋ o S&P/ASX 200 έκλεισε στο -0,23%, στην Ν. Κορέα ο KOSPI διολίσθησε 2,74%, και στην Κίνα, ο Shanghai και ο SZSE Component έχασαν 1,20% και 1,43% αντίστοιχα. Τέλος, στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης HSI έκλεισε στις 21.008 μονάδες, με απώλειες 2,56%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε νέο υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός, στο 9,1% τον Μάιο

Πλήγμα στην ιταλική κυβέρνηση - Ο Ντι Μάιο εγκατέλειψε το κίνημα Πέντε Αστέρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider