Πλήγμα στην ιταλική κυβέρνηση - Ο Ντι Μάιο εγκατέλειψε το κίνημα Πέντε Αστέρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλήγμα στην ιταλική κυβέρνηση - Ο Ντι Μάιο εγκατέλειψε το κίνημα Πέντε Αστέρων
Ο Ντι Μάιο ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι αποχωρεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του οποίου υπήρξε παλαιότερα επικεφαλής και θα δημιουργήσει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα. 

Πλήγμα στην ιταλική κυβέρνηση επέφερε η διάσπαση του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αποχώρησε από το κίνημα Πέντε Αστέρων, λόγω της άρνησής της να στηρίξει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Ντι Μάιο ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι αποχωρεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του οποίου υπήρξε παλαιότερα επικεφαλής και θα δημιουργήσει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση αυτή φέρεται να είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσής του με τον νυν επικεφαλής του κινήματος, Τζουζέπε Κόντε, και με την πλειοψηφία των βουλευτών και γερουσιαστών των Πέντε Αστέρων, οι οποίοι κατηγορούν τον Ντι Μάιο για υπερβολικά «μετριοπαθή», κεντρώα γραμμή.

Ο Κόντε είναι αντίθετος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Αντίθετα ο Ντράγκι έχει υπάρξει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της χώρας, ενώ ταξίδεψε στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα για να εκφράσει την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση έχει διχάσει τόσο την κοινή γνώμη της Ιταλίας όσο και την ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού του Ντράγκι, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το ρήγμα διευρύνθηκε αυτή την εβδομάδα πριν την κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με τη θέση της Ιταλίας στον πόλεμο.

Ο Ντι Μάιο σχεδιάζει τώρα να συγκροτήσει ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, τουλάχιστον 60 από τους 227 νομοθέτες των Πέντε Αστέρων πρόκειται να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα. Από την πλευρά του αντίθετα, ο Κόντε σκέφτεται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να προσφέρει την υποστήριξή του μόνο σε ad hoc βάση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τα Πέντε Αστέρια «είχαν το καθήκον να στηρίξουν την κυβέρνηση χωρίς αμφισημίες», είπε ο Ντι Μάιο. «Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η υποστήριξη των ευρωπαϊκών και ατλαντιστικών αξιών δεν μπορεί να θεωρηθεί σφάλμα», πρόσθεσε. Όσον αφορά τη συνεργασία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Ντι Μάιο τόνισε «ο πρωθυπουργός μας είναι αιτία υπερηφάνειας και θα τον στηρίξουμε με ιδέες, εντιμότητα και μεγάλη προσπάθεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ντράγκι ζητά από την ΕΕ πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Βρετανία: Σε νέο υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός, στο 9,1% τον Μάιο

Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα περικυκλώνουν τις ουκρανικές δυνάμεις - Πολύ δύσκολη η κατάσταση στο Λουχάνσκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider