Φυσικό αέριο: Έτοιμη να ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του «συναγερμού» η Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Έτοιμη να ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του «συναγερμού» η Γερμανία
Η κίνηση ενδέχεται να σημάνει μετακύλιση υψηλότερου κόστους σε βιομηχανίες και νοικοκυριά. 

Εν εξελίξει βρίσκεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας για το φυσικό αέριο, με την χώρα να ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το δεύτερο εξ αυτών, μια κίνηση η οποία ενδέχεται να σημάνει μετακύλιση υψηλότερου κόστους σε βιομηχανίες και νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να εγκαινιάσει το στάδιο του «συναγερμού», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη στο στάδιο της «έγκαιρης προειδοποίησης» από τις 30 Μαρτίου.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επιδιώκει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου για να ενισχύσει τα αποθέματα της αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις μέσω του Nordstream 1 την περασμένη εβδομάδα κατά περίπου 60%. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε μάλιστα δηλώσει ότι η κίνηση αυτή της Ρωσίας είχε ως στόχο να αναστατώσει τις αγορές.

Οι αγοραστές φυσικού αερίου «αγωνίζονται» από την περασμένη εβδομάδα για να αντικαταστήσουν τους όγκους που λείπουν από τη Ρωσία, με τις εταιρείες να εξακολουθούν να μπορούν να προσθέτουν στα αποθέματα, τα οποία είναι τώρα στο 58%. Η Γερμανία προσπαθεί να προετοιμαστεί για το χειμώνα γεμίζοντας τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο 80% έως την 1η Οκτωβρίου και στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Τι σημαίνει το «δεύτερο στάδιο»;

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ενεργοποίηση του δεύτερου σταδίου έκτακτης ανάγκης από την Γερμανία θα μπορούσε να σημαίνει μια αλλαγή του νόμου η οποία θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλήσουν τις αυξήσεις κόστους σε σπίτια και επιχειρήσεις. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την επαναλειτουργία περισσότερων μονάδων άνθρακα για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αερίου, αν και τα σχέδια δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη από την κυβέρνηση.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος των παραπάνω ενεργειών για την Γερμανία, καθώς ήδη δέχεται πλήγματα από τους αυξανόμενους ρυθμούς πληθωρισμού.

Οι βιομηχανίες της χώρας από τα χημικά έως τον χάλυβα έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν εργοστάσια και να μειώσουν την παραγωγή λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κατά 33% αυτόν τον μήνα, φτάνοντας τα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τρίτη. Οι τιμές ήταν μόλις 30 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Η Γερμανία αποπειράται για να «στρώσει το έδαφος» για να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αξιοποιώντας τις εισαγωγές LNG και άλλες διαθέσιμες πηγές μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία οι οποίες αύξησαν τους κινδύνους περικοπών φυσικού αερίου.

Εάν η Γερμανία αυξήσει το σχέδιό της για το φυσικό αέριο στο τρίτο και υψηλότερο επίπεδο, «έκτακτης ανάγκης», το κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρου του δικτύου διανομής της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις προβλέπει το σχέδιο για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Ο Ντράγκι ζητά από την ΕΕ πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Gazprom: Νέα μείωση κατά 1/3 στην παροχή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream - Στο +25% οι τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider