Βρετανία: Σε νέο υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός, στο 9,1% τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Σε νέο υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός, στο 9,1% τον Μάιο
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,7% τον Μάιο, χαμηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 2,5% του Απριλίου, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται κάπως.

Στο 9,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση τον Μάιο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να βαθαίνουν την κρίση κόστους ζωής.

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των προσδοκιών των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ενώ ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την αύξηση κατά 9% που καταγράφηκε τον Απρίλιο, όπου κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 1989.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία αυξήθηκαν 0,7% τον Μάιο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες για άνοδο 0,6%, αλλά χαμηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 2,5% του Απριλίου, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται κάπως.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον πληθωρισμό προήλθε από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες, κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και καύσιμα, μαζί με τις μεταφορές.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης – ο οποίος εξαιρεί κατηγορίες όπως το κόστος ενέργειας και τα τρόφιμα– αυξήθηκε 5,9% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 6,2% τον Απρίλιο.

Η βρετανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει μια αύξηση στις τιμές, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην πέμπτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον σε υψηλό 13 ετών στο 1,25% και η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 11% μέχρι τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωβαρόμετρο: O πόλεμος στην Ουκρανία συσπειρώνει τους ευρωπαίους πολίτες - Η ανησυχία των Ελλήνων

Τουρκικά ΜΜΕ: Το νέο γεωτρύπανο βγαίνει για έρευνες στην «Γαλάζια Πατρίδα» στις 15 Ιουλίου

Η απεργία των σιδηροδρομικών παραλύει τη Βρετανία - Η «χειρότερη κατάσταση από το 1970», λέει ο Πισσαρίδης

gazzetta
gazzetta reader insider insider