Σε υψηλά 2 μηνών το πετρέλαιο - Το εμπάργκο της ΕΕ εκτοξεύει τις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλά 2 μηνών το πετρέλαιο - Το εμπάργκο της ΕΕ εκτοξεύει τις τιμές
Μία «ανάσα» από το 125 δολάρια το Brent μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Νέο ράλι σημειώνεται στις τιμές του πετρελαίου, καθώς το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία εκτοξεύει τις τιμές του αργού σε υψηλά δύο μηνών, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, γεγονός που ήδη προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με τις τιμές της βενζίνης να έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου του ευρωπαϊκού Brent ενισχύονται σήμερα κατά 2% ή 2,4 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώνονται στα 124,07 δολάρια, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση του εμπορεύματος από τις 9 Μαρτίου. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου που βρίσκονται στα επίπεδα των 120 δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη άνοδος καταγράφεται και στο αμερικανικό αργό West texas Intermediate, παραδόσεως Ιουλίου, το οποίο κερδίζει 3,12% ή 3,6 δολάρια/βαρέλι και βρίσκεται στα 118,58 δολάρια/βαρέλι, επίσης υψηλά σχεδόν δύο μηνών, ενώ διανύει την τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση.

Σημειώνεται πως σήμερα είναι η τελευταία ημέρα συναλλαγών για τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Τρίτης έγινε γνωστή η απόφαση των 27 κρατώ-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ως μέρος των κυρώσεων που επιβάλλονται για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη απόφαση της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, η ΕΕ θα μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ το εμπάργκο εξαιρεί το πετρέλαιο που φτάνει στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού Ντρούζνα.

Παράλληλα, η απόφαση των κινεζικών αρχών να προχωρήσουν στη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στα μέσα Μαρτίου στη Σαγκάη ενισχύουν την ανοδική τάση των τιμών του «μαύρου χρυσού», καθώς εκτιμάται ότι η αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην παραγωγή θα δώσει νέα ώθηση στην αύξηση των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Κομισιόν: Σε βάθος μηνών η εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider