Πετρέλαιο: Στα 124 δολάρια το brent μετά το εμπάργκο της ΕΕ -«Φωτιά» στα καύσιμα, στα 2,7 ευρώ η βενζίνη στην Ελλάδα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Στα 124 δολάρια το brent μετά το εμπάργκο της ΕΕ -«Φωτιά» στα καύσιμα, στα 2,7 ευρώ η βενζίνη στην Ελλάδα
Επεκτείνεται το «ράλι» στις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ώρες μετά και την απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Επεκτείνεται το «ράλι» στις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ώρες μετά και την απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό αργό, ενώ στις ίδιες ανοδικές πιέσεις συμβάλλει και η προσδοκία αύξησης της ζήτησης λόγω της άρσης πανδημικών περιορισμών από πλευράς Κίνας. Παράλληλα με τις χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου, «εκτινάσσονται» και οι τιμές της «αντλίας» στην Ελλάδα, κάνοντας πλέον απαγορευτική την χρήση των αυτοκινήτων.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ώρα Ελλάδας, το brent παράδοσης Ιουλίου, αυξάνεται κατά 2,31 δολάρια ή 1,9%, στα 123,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ έφτασε μέχρι και στα 124,10 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου. Στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου η τιμή αυξήθηκε 2,44 δολάρια σε 120,04 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικάνικο αργό την ίδια ώρα διαπραγματευόταν στα 119,34 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 4,27 δολάρια, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ή 3,7% από το κλείσιμο της Παρασκευής, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου.

Και τα δύο συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου λήγουν σήμερα, ως ο έκτος συνεχόμενος μήνας ανόδου των τιμών.

Στο υπόβαθρο του νέου «ράλι», οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχήν να μειώσουν το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του 2022, την πιο σκληρή κύρωση που έχει επιβάλει η Ένωση στη Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες.

Το εμπάργκο εξαιρεί το πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζνα που προμηθεύει την Ουγγαρία.

«Δεδομένου ότι τα δύο τρίτα των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου διακινούνται μέσω θαλάσσης, περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα θα πρέπει να αντικατασταθούν από την ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.

«Αυτός ο όγκος είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στα 2,1-2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα καθώς τόσο η Πολωνία όσο και η Γερμανία σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τις αγορές μέσω αγωγών μέχρι το τέλος του έτους».

Επιπλέον στήριξη στις τιμές του πετρελαίου προσφέρει το γεγονός πως η Σαγκάη ανακοίνωσε ότι τερματίζει το lockdown που διήρκεσε δύο μήνες και θα επιτρέψει στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας να βγουν από τα σπίτια τους και να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους από την Τετάρτη.

Από την πλευρά της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να επιμείνει σε μια μέτρια αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με έξι πηγές του πρακτορείου Reuters στον ΟΠΕΚ +, αποκρούοντας τις δυτικές εκκλήσεις για ταχύτερη αύξηση.

Ρεκόρ στις τιμές της αντλίας

Παράλληλα και με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι άγνωστο ακόμη το πού θα φτάσει μέγεθος του πλήγματος που θα υπομείνουν οι καταναλωτές στην ελληνική αγορά καυσίμων, με τον πληθωρισμό να εκτιμάται στο 10,7% για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Την Τρίτη η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά είναι στα 2,67 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή για τα πρατήρια της Αθήνας σήμερα κυμαίνεται στα 2,27 ευρώ /λίτρο, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.

Από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα ακρίβυνε κατά 6,5 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη, τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, προσθέτοντας ότι σήμερα θα δούμε μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια.

Υπενθυμίζεται, πως στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 2,266 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,853 ευρώ το λίτρο ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η μέση τιμή ήταν στα 2,258 για την αμόλυβδη και στα 1,881 για το diesel κίνησης.

Μέσα στην εβδομάδα η αύξηση θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά το λίτρο, έως το τέλος της εβδομάδας η τιμή της βενζίνης θα έχει φτάσει τα 2,37 ευρώ το λίτρο, εκτίμησε ο κ. Ασμάτογλου.

Την Κυριακή η κίνηση στα βενζινάδικα ήταν πολύ περιορισμένη, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 40%, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία της Ευρώπης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Επέλαση ακρίβειας: Νέα άνοδος πληθωρισμού τον Μάιο κατά 10,7% στην Ελλάδα & κατά 8,1% στην Ευρωζώνη

Καύσιμα: Ασύμφορο το γέμισμα του ρεζερβουάρ -Πληγή για την οικονομία το ακριβό diesel

gazzetta
gazzetta reader insider insider