Επέλαση ακρίβειας: Νέα άνοδος πληθωρισμού τον Μάιο κατά 10,7% στην Ελλάδα & κατά 8,1% στην Ευρωζώνη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέλαση ακρίβειας: Νέα άνοδος πληθωρισμού τον Μάιο κατά 10,7% στην Ελλάδα & κατά 8,1% στην Ευρωζώνη
ΣΟΚ από τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για την πορεία των τιμών. Οι δείκτες που φανερώνουν νέες πιέσεις. Στο επίκεντρο πλέον και οι επιπτώσεις του εμπάργκο που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής.

Η ακρίβεια απλώνει όλο και πιο πολύ, αλλά και με πιο μεγάλη ταχύτητα, τα δίκτυα της στην Ευρωζώνη, ειδικά σε κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για την πορεία των τιμών τον Μάιο. Τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου πληθωρισμού δείχνουν στην Ελλάδα άνοδο τιμών κατά 10,7%. Η επιτάχυνση είναι ταχύτατη, από 9,1% τον Απρίλιο και από 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις του πληθωρισμού ανά την ΕΕ.

Στην Ελλάδα, η άνοδος τιμών στην Ελλάδα ήταν η 5η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 9/6 από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Μαΐου. Ο λόγος για τον εγχώριο δείκτη που έχει άλλη στάθμιση (σ.σ. με βάση τα ελληνικά δεδομένα κατανάλωσης). Αντιθέτως ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.

Τον Απρίλιο ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 10,2% (έναντι 9,1% του εναρμονισμένου) και τον Μάρτιο κατά 8,9%, (έναντι 8% του εναρμονισμένου). Αυτή η «ψαλίδα» ανάμεσα στις 2 μετρήσεις δίνει και μία πρώτη αίσθηση του που θα πάνε οι τιμές αυτόν τον μήνα στον εθνικό δείκτη….

Τα στοιχεία της Eurostat για την ΕΕ

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας συνεχίζονται, αλλά και διαχέονται στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας. Στο 39,2% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Μάιο από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 4,2% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 9,1% από 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

Μεγαλύτερη άνοδο τιμών από την Ελλάδα είχε η Εσθονία (20,1%), η Λετονία και η Λιθουανία (16,4% και 18,5% αντίστοιχα), και η Σλοβακία (11,8%).

Οι επιπτώσεις του εμπάργκο

Πλέον, η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την επιβολή εμπάργκο στο μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου μένει να φανεί τι επιπτώσεις θα έχει στην αγορά καυσίμων. Με τις διεθνείς τιμές να σημειώνουν άλμα και να αναμένεται η αντίδραση της εγχώριας αγοράς.

Η νέα αυτή πίεση, είναι επιπρόσθετη των στοιχείων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και προοιωνίζουν νέες αυξήσεις. Χθες, βγήκε από την ΕΛΣΤΑΤ η είδηση της ανόδου του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 48,8% τον Απρίλιο, από 46,2% τον Μάρτιο και 33,6% τον Φεβρουάριο. Παράλληλα η Κομισιόν ανακοίνωσε την πορεία του δείκτη οικονομικής συγκυρίας για το μήνα Μάιο με ενίσχυση του οικονομικού κλίματος (από τις 105 στις 108 μονάδες περίπου), αλλά και με πολύ υψηλές προσδοκίες ανατιμήσεων, τόσο από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, όσο και εκ μέρους των καταναλωτών.

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Χονδρικό Εμπόριο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 που «φωτογραφίζουν» το νέο κύμα ανατιμήσεων, αλλά και την πορεία του κλάδου. Σε επίπεδο τζίρου τον Μάρτιο η αύξηση ήταν 25,6%, αλλά ο Δείκτης Όγκου τον Μάρτιο παρουσίασε μείωση 5,2% (σ.σ. η εν λόγω «ψαλίδα» δείχνει και την πίεση στην αγορά αλλά και το νέο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα πρώτα καμπανάκια στην αγορά από τον πληθωρισμό - Η μείωση ειδικών φόρων και όγκου πωλήσεων

Σπάει τα κοντέρ η άνοδος τιμών - Επιστροφή σε διψήφιο πληθωρισμό, στο 10,2% τον Απρίλιο - Υψηλό 27 ετών

Άνοδος - σοκ 48,8% στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο - Αντέχει το οικονομικό κλίμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider