Πετρέλαιο: Ανοδικές τάσεις καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ανοδικές τάσεις καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 113,84 δολάρια και το Brent στα 112,95 δολάρια.

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη λόγω των προσδοκιών ότι η χαλάρωση των περιορισμών κατά του COVID-19 στην Κίνα θα τονώσει τη ζήτηση ενώ ταυτόχρονα αυξάνονταν οι ανησυχίες για την προσφορά.

Οι ελπίδες για περαιτέρω χαλάρωση του lockdown στην Κίνα ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης. Οι αρχές της χώρας επέτρεψαν σε 864 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Σαγκάης να ξαναρχίσουν τις εργασίες τους, ανέφεραν πηγές την Τετάρτη, μια ημέρα αφότου η κινεζική πόλη πέτυχε μηδενικά κρούσματα κορονοϊού για τρεις διαδοχικές ημέρες σε περιοχές εκτός των ζωνών καραντίνας.

Η αγορά λαμβάνει επίσης υποστήριξη από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την προσφορά. Η παραγωγή ρωσικού αργού τον Απρίλιο μειώθηκε σχεδόν κατά 9% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΠΕΚ+ την Τρίτη, καθώς οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έπληξαν τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου.

Η άνοδος της τιμής περιορίζεται από αναφορές ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και να επιτρέψουν στη Chevron να διαπραγματευτεί τις άδειες πετρελαίου με τον εθνικό παραγωγό της Βενεζουέλας.

«Αν και αυτό θα φέρει μικρή ανακούφιση στην αγορά βραχυπρόθεσμα, θα ήταν ωστόσο ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση ότι περισσότερο πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει στην αγορά στο μέλλον από τις χώρες κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις», δήλωσε η αναλύτρια της Commerzbank Barbara Lambrecht.

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει την Ουγγαρία να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προσθέτει πίεση στις τιμές, αν και ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια σταδιακή απαγόρευση σε μια σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει την Τετάρτη ένα σχέδιο 210 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πώς η Ευρώπη μπορεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 ενώ η αγορά αναμένει και τις ανακοινώσεις αναφορικά με τα αμερικανικά αποθέματα. «Εν τω μεταξύ, η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα λάβει τα στοιχεία της από τη σημερινή ενημέρωσητης EIA σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Stephen Brennock.

Τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (14:27 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 113,84 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,281% και το Brent στα 112,95 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,91%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαίος Επίτροπος: «Υπάρχουν λύσεις» για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Ουγγαρία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία θέλει να ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα έως το 2027

gazzetta
gazzetta reader insider insider