To selloff της Wall και οι προειδοποιήσεις της BOE «έριξαν» τις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To selloff της Wall και οι προειδοποιήσεις της BOE «έριξαν» τις ευρωπαϊκές αγορές
Απώλειες στην Ευρώπη καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις προειδοποιήσεις της Bank of England και το ισχυρό sell-off στη Wall Street.

Με απώλειες έκλεισαν οι περισσότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, παρά το θετικό πρόσημο που διατήρησαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις προειδοποιήσεις της Bank of England και το ισχυρό sell-off στη Wall Street.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε απώλειες 0,77% κλείνοντας στις 438,26 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,13% στις 7.503 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,49% στις 13.909 μονάδες. Στο Παρίσι o CAC 40 έγραψε πτώση 0,43% στις 6.368 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο αποδυναμώθηκε 0,60% στις 23.759 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,77% στις 8.434 μονάδες.

Να θυμίσουμε πως η Fed ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων της, κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2000, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία. Σημειώνεται πως η αναφορά του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πως η τράπεζα δεν εξετάζει επιθετικότερες αυξήσεις των επιτοκίων της ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως «σήμα» για αποφυγή μιας περισσότερο περιοριστικής πολιτικής της Fed, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη της BMW για το α' τρίμηνο του 2022, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να προβλέπει διατήρηση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα κέρδη μετά φόρων της BMW διαμορφώθηκαν σε 10,19 δισ. ευρώ έναντι 2,83 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2021.

Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα από πωλήσεις της Stellantis για το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία. Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν σε 41,48 δισ. ευρώ έναντι 37 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2021.

Σημαντική άνοδο των κερδών της κατέγραψε η Shell για το α' τρίμηνο του 2022, με τον βρετανικό ενεργειακό κολοσσό να δέχεται όμως πλήγμα 3,9 δισ. δολαρίων από την έξοδο του από την αγορά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάκρο

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), με μεγάλη πτώση από το εξωτερικό.

Έτσι, σε μηνιαίο επίπεδο οι παραγγελίες συρρικνώθηκαν 4,7% έναντι συρρίκνωσης 2,2% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 1,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα αύξηση των επιτοκίων της BoE, σε υψηλό 13 ετών - «Βλέπει» πληθωρισμό στο 10%

gazzetta
gazzetta reader insider insider