Κέρδη 9,1 δισ. δολαρίων για την Shell, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας - Πλήγμα 3,9 δισ. από τον πόλεμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη 9,1 δισ. δολαρίων για την Shell, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας - Πλήγμα 3,9 δισ. από τον πόλεμο
Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε πως αυξάνει το μέρισμα προς τους μετόχους της κατά 4%, στα 25 σεντ ανά μετοχή.

Τελευταία ενημέρωση: 11:28

Σημαντική άνοδο των κερδών της κατέγραψε η Shell για το α' τρίμηνο του 2022, με τον βρετανικό ενεργειακό κολοσσό να δέχεται όμως πλήγμα 3,9 δισ. δολαρίων από την έξοδο του από την αγορά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNBC, η αύξηση στα κέρδη της Shell αποδίδεται κατά μεγάλο βαθμό στην άνοδο που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ειδικότερα μετά από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,1 δισ. δολαρίων έναντι 3,2 δισ. δολαρίων στο α' τρίμηνο του 2021, 6,39 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 8,67 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών από το 2008.

Λόγω του πολέμου, η Shell ανακοίνωσε χρεώσεις μετά από φόρους 3,9 δισ. δολαρίων για την σταδιακή αποχώρηση από τη Ρωσία. Προηγουμένως είχε αναφέρει πως μπορεί να χάσει έως και 5 δισ. δολάρια από την αποχώρηση της απο τη ρωσική αγορά, με τη Shell να σημειώνει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πως οι εν λόγω χρεώσεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα προσαρμοσμένα κέρδη της.

Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε πως αυξάνει το μέρισμα προς τους μετόχους της κατά 4%, στα 25 σεντ ανά μετοχή.

Οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 81% στα 14,82 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 48,49 δισ. δολάρια από τα 52,56 δισ. δολάρια.

Η Shell ανακοίνωσε πως έχε προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών ύψους 4 δισ. δολαρίων εντός του α' τρίμηνου και στοχεύει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς ύψους 8,5 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει για το πρώτο μισό του 2022 προτού ανακοινώσει τα αποτελέσματα της για το β' τρίμηνο.

Ο CEO της εταιρείας, Μπεν φαν Μπόρτεν, ανέφερε σε δήλωση του πως «οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα αισθητές. Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις, τους πελάτες μας και τους προμηθευτές μας για να ανταπεξέλθουμε από αυτές τις επιπτώσεις και να δίνουμε λύσεις και υποστήριξη όπου μπορούμε».

Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Shell στο βρετανικό χρηματιστήριο ενισχύεται 3,33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider