Ανοδικά οι ευρωαγορές, αναμένοντας τις κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά οι ευρωαγορές, αναμένοντας τις κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών
Απώλειες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τα μεγαλύτερα κέρδη στο ταμπλό της Μαδρίτης.

Τελευταία ενημέρωση: 15:24

Στο «πράσινο« κινούνται τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη δεύτερη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν τις κινήσεις τους σχετικά με τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία που προωθεί η Κομισιόν και το αίτημα της Μόσχας για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά σε ρούβλια.

Κράτη-μέλη και επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένουν σε μερικές ημέρες τις περαιτέρω διευκρινιστικές οδηγίες της Κομισιόν, σχετικά με το «τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να μην παραβιάζουν τις κυρώσεις».

Εξάλλου, η απόδοση στο επιτόκιο του κρατικού 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας βρέθηκε στο το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, φτάνοντας το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στο 1,002%. Είναι η πρώτη φορά που ξεπερνά το ορόσημο του 1% από τις 4 Ιουνίου του 2015.

Ακόμα, οι αγορές αναμένουν τη διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που ολοκληρώνεται την Τετάρτη και από την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανεβαίνει 0,21% στις 444,75 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιείται 0,37% στις 3.746 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,42% στις 13.980 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,31% στις 13.983 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,48% στις 6.456 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 1,10% στις 24.115 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,54% στις 8.566 μονάδες.

Μάκρο

Στο 6,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Πρόκειται για μικρή μείωση από το 6,9% του Φεβρουαρίου και από το 8,2% του Μαρτίου του 2021.

Στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, επέστρεψε η απασχόληση στην αγορά εργασίας της Γερμανίας κατά τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Για τον περασμένο μήνα, το ποσοστό των εργαζομένων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο, με 85.000 εργαζόμενους περισσότερους από αυτούς που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2022.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Βαρύ πλήγμα δέχτηκε η British Petroleum (BP) στο α' τρίμηνο του 2022 λόγω της αποχώρησης της από την αγορά της Ρωσίας, στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενισχυμένα εμφανίστηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της BNP Paribas για το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλλική τράπεζα.

Η εικόνα στην Ασία

Νευρικότητα επικράτησε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, με κύριο θέμα ενδιαφέροντος την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της για πρώτη φορά από το 2010.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,11% στις 26.818 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 0,42% στις 7.316 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi έπεσε 0,26% στις 2.680 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng απώλεσε 0,15% στις 21.056 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους πάντες με την ακρίβεια, παραδέχθηκε ο Τζόνσον

Το κρατικό fund της Νορβηγίας αδυνατεί να «ξεφορτωθεί» τις ρωσικές μετοχές που κατέχει

gazzetta
gazzetta reader insider insider