Ζημιά 20,4 δισ. δολαρίων για την BP, μετά από την αποχώρησή της από τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζημιά 20,4 δισ. δολαρίων για την BP, μετά από την αποχώρησή της από τη Ρωσία
Από την απώλεια του 19,75% που διατηρούσε στην Rosneft πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Βαρύ πλήγμα δέχτηκε η British Petroleum (BP) στο α' τρίμηνο του 2022 λόγω της αποχώρησης της από την αγορά της Ρωσίας, στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός και όπως μετέδωσε το CNBC, το υποκείμενο κέρδος του κόστους αντικατάστασης, ο «αγαπημένος» δείκτης της εταιρείας για τα κέρδη, διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. δολάρια έναντι 2,6 δισ. δολαρίων στο α' τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν να φτάσει στα 4,5 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη προήλθαν από τις «εξαιρετικές» επιδόσεις του τμήματος εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP, καθώς και από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και τα ισχυρά περιθώρια διύλισης.

Ακόμα, η BP ανακοίνωσε ζημίες ύψους 20,4 δισ. δολαρίων για το α' τρίμηνο, έχοντας συνολικές απώλειες της τάξης των 25,5 δισ. δολαρίων από την έξοδο της από τη ρωσική αγορά και την απώλεια του 19,75% που διατηρούσε στην Rosneft πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Λάβαμε την απόφαση να φύγουμε από τη Ρωσία μέσα σε 96 ώρες από την εισβολή και σήμερα βλέπουμε τις οικονομικές επιπλοκές της απόφασης αυτής» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνι, μιλώντας στο CNBC. Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία είχε μία «πραγματικά πολύ καλή έναρξη για το έτος», ενώ σημείωσε ότι το καθαρό χρέος της μειώθηκε για 8ο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 8,21 δισ. δολάρια από τα 6,12 δισ. δολάρια.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 27,46 δισ. δολάρια από τα 30,61 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε διανομή μερίσματος 5,46 δολαρίων ανά μετοχή όπως και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένα τα κέρδη της BNP Paribas - Πάνω από 2 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider