Αυστραλία: Αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία: Αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια
Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία έφτασε στο 5,1% σε ετήσιο επίπεδο για το α' τρίμηνο του 2022, στα υψηλότερο επίπεδα του από το 2001.

Την αύξηση των βασικών επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από τον Νοέμβριο του 2010 ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζει τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, μετά από συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, το επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,35%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη αύξηση, κατά 15 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Αυστραλία έφτασε στο 5,1% σε ετήσιο επίπεδο για το α' τρίμηνο του 2022, στα υψηλότερο επίπεδα του από το 2001.

Ο Φίλιπ Λόου, διοικητής της τράπεζας, δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να αποσύρουμε μέρος της «έκτακτης νομισματικής στήριξης» που τέθηκε σε εφαρμογή για να βοηθήσει την αυστραλιανή οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική και ο πληθωρισμός ανέβηκε πιο γρήγορα και σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε ο Λόου και πρόσθεσε: «Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται. Δεδομένου αυτού και του πολύ χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, είναι σκόπιμο να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης των νομισματικών συνθηκών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι πιθανό

gazzetta
gazzetta reader insider insider