Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα
Διατηρούνται οι φόβοι σχετικά με το παγκόσμιο outlook.

Τελευταία Ενημέρωση 11:30

Με θετικά πρόσημα κινούνται πλέον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το πτωτικό άνοιγμα, με τους φόβους σχετικά με το παγκόσμιο outlook να διατηρούνται, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα.

Εξάλλου, η ένταση για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας αυξάνεται, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου είναι πολύ σημαντική και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να τονίζει ότι οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Την ίδια ώρα ενισχύεται και η ενεργειακή ένταση, έπειτα από την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, με την τιμή του φ/α να κάνει ράλι.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,09%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει οριακή άνοδο 0,08%.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει κέρδη 0,16%, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται 0,14%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,22%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 συνεχίζει να καταγράφει απώλειες 0,22%.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, το έβδομο διαδοχικό κερδοφόρο τρίμηνο παρουσίασε η Deutsche Bank, ενώ εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων από το 2013. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 1,23 δισ. ευρώ από τα 1,04 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους διαμορφώθηκαν στα 1,06 δισ. ευρώ από τα 908 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αντίθετα, ζημιές της τάξεως των 283,5 εκατ. δολαρίων (273 εκατ. ελβετικά φράγκα) ανακοίνωσε η Credit Suisse για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ελβετική τράπεζα επιβεβαίωσε ότι οι ζημίες που σχετίζονται με τη Ρωσία ανήλθαν σε 206 εκατ. ελβετικά φράγκα. Υπήρξε επίσης ένα πλήγμα της τάξεως των 155 εκατ. ελβετικών φράγκων που σχετίζεται με το Archegos.

Στα μακροοικονομικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία πρόκειται να φτάσει σε ιστορικό χαμηλό, καθώς ο πληθωρισμός και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομία και τα οικονομικά. Ο μελλοντικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα μειωθεί στις -26,5 μονάδες τον Μάιο από -15,7 τον Απρίλιο. Η πτώση είναι πιο έντονη από την εκείνη που περίμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οποίοι προέβλεπαν τον δείκτη στις -16,3 μονάδες.

Ασία

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,12%, ενώ στην Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε στο +2,49% και ο Shenzhen Component κέρδισε 4,37%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,17%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 1,1% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,78%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider