Πτώση - ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει τον Μάιο το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση - ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει τον Μάιο το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία
Ο μελλοντικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα μειωθεί στις -26,5 μονάδες τον Μάιο από -15,7 τον Απρίλιο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία πρόκειται να εμφανίσει ισχυρή επιδείνωση τον Μάιο, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό, καθώς ο πληθωρισμός και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομία και τα οικονομικά.

Ο μελλοντικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα μειωθεί στις -26,5 μονάδες τον Μάιο από -15,7 τον Απρίλιο. Η πτώση είναι πιο έντονη από την εκείνη που περίμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οποίοι προέβλεπαν τον δείκτη στις -16,3 μονάδες.

Το νέο μέγεθος είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό, που σημειώθηκε την άνοιξη του 2020 κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ανέφερε η GfK. Ο δείκτης υποχώρησε στις -23,1 μονάδες τον Μάιο του 2020.

«Οι ελπίδες για ανάκαμψη από τη χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία τελικά διαψεύστηκαν», δήλωσε ο Rolf Buerkl της GfK.

Στους επιμέρους δείκτες, οι καταναλωτικές προσδοκίες για το εισόδημα μειώθηκαν στις -31,3 μονάδες τον Απρίλιο από -22,1 τον Μάρτιο, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τον πόλεμο, καθώς και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, οι οικονομικές προσδοκίες υπέστησαν σημαντικές απώλειες και πάλι τον Απρίλιο, υποχωρώντας στις 16,4 μονάδες από -8,9 τον Μάρτιο, ενώ η αγοραστική τάση μειώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, στις -10,6 μονάδες τον Απρίλιο από -2,1 τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα της GfK.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Έβδομο κερδοφόρο τρίμηνο - Σε υψηλό από το 2013 τα κέρδη προ φόρων

Ζημιές στο α' τρίμηνο για την Credit Suisse - Πλήγμα από τον πόλεμο και το Archegos

gazzetta
gazzetta reader insider insider