Πετρέλαιο: Σε άνοδο με ανησυχίες για την μείωση της προσφοράς από Ρωσία και Λιβύη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε άνοδο με ανησυχίες για την μείωση της προσφοράς από Ρωσία και Λιβύη
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά σύντομα, με την ΕΕ να εξετάζει ακόμη την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά καθώς η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, λίγες ημέρες αφότου η μείωση των προμηθειών από τη Λιβύη συγκλόνισαν την αγορά.

Οι αναλυτές είπαν ότι η αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά σύντομα, με την ΕΕ να εξετάζει ακόμη την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Λιβύη, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα χάνει περισσότερα από 550.000 βαρέλια ημερησίως από την παραγωγή πετρελαίου λόγω των αποκλεισμών σε μεγάλα κοιτάσματα και τερματικούς σταθμούς εξαγωγών.

Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε κρίση με τις χώρες του ΟΠΕΚ+, να αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους και με τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ να μειώνονται ραγδαία την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου.

«Η παγκόσμια χωρητικότητα προμήθειας πετρελαίου παραμένει περιορισμένη», ανέφερε η UBS σε υπόμνημα της.

«Με μόνο δύο χώρες στη συμμαχία του ΟΠΕΚ+ να διαθέτουν σημαντική πλεονάζουσα δυναμικότητα, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ομάδα ακολουθεί μια προσεκτική προσέγγιση για την άρση των περικοπών παραγωγής που σχετίζονται με την πανδημία».

Την Πέμπτη, οι τιμές στα συμβόλαια του brent αυξήθηκαν 1,04 δολάρια ΗΠΑ ή 1% στα 107,84 δολάρια το βαρέλι. Aντίστοιχα, τα futures του αμερικανικού αργού ενισχύθηκαν 61 σεντς ή 0,6% στα 102,80 το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οριακές διακυμάνσεις για το πετρέλαιο, με την προσοχή στα αποθεματικά των ΗΠΑ και τις κυρώσεις στη Ρωσία

Απώλειες 8 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για τα αποθεματικά των ΗΠΑ

Η Γερμανία έτοιμη για οριστική «αποκοπή» από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider