«Παρέλυσαν» και πάλι τα συμβόλαια του νικελίου στο βρετανικό LME - Η ανησυχία για τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παρέλυσαν» και πάλι τα συμβόλαια του νικελίου στο βρετανικό LME - Η ανησυχία για τη Ρωσία
Για ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σε σειρά κλάδων και βιομηχανιών, από το ανοξείδωτο ατσάλι έως και τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος -για αρνητικούς λόγους- βρίσκεται για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η διαπραγμάτευση των συμβολαίων νικελίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME), που «παρέλυσε» και για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η δεύτερη μέρα συνεδριάσεων, μετά από μια εβδομάδα αναστολής συναλλαγών του μετάλλου, εμφανίζει και πάλι προβλήματα (όπως και χθες) με το LME να αναστέλλει και σήμερα τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων νικελίου λόγω νέου τεχνικού προβλήματος.

Λίγο μετά από τις 10:45 (ώρα Ελλάδας), οι επενδυτές διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να πουλήσουν κάτω από το 8%, το νέο όριο που τέθηκε στη διαπραγμάτευσή νικελίου από το LME μετά από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Μετά από τη λύση του προβλήματος, που το LME απέδωσε όπως και χθες σε τεχνική βλάβη και την επανέναρξη των συναλλαγών, τα συμβόλαια του μετάλλου έπεσαν κάτω από το όριο του 8%, στα 41.945 δολάρια ανά τόνο και μόλις 2 συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 11:00, ενδεικτικό της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους επενδυτές.

Η κρίση στην τιμή του νικελίου έχει δημιουργήσει σφοδρή επίθεση κατά των υπευθύνων του LME για την διαχείριση ενός υλικού που χρησιμοποιείται σε σειρά κλάδων και βιομηχανιών, από το ανοξείδωτο ατσάλι έως και τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα του νικελίου μεγαλώνει εάν συνυπολογιστεί πως η Ρωσία κατέχει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής του μετάλλου.

Ο Κιθ Ουάιλντι, επικεφαλής trading στην Romco Metals, δήλωσε στο Bloomberg για το LME πως «η αξιοπιστία έχει αρχίσει πολύ γρήγορα να γλιστρά από τα χέρια τους. Εξανεμίζεται ταχύτατα».

Φωτό: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι συνέβη στο Χρηματιστήριο Μετάλλων με το «άλμα» στο νικέλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider