Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία «χρυσώνει» τους επενδυτές του τομέα της άμυνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία «χρυσώνει» τους επενδυτές του τομέα της άμυνας
Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια παγκόσμια ανθρωπιστική και πολιτική κρίση, με τους επενδυτές ωστόσο που ποντάρουν σε εταιρείας άμυνας και εξοπλισμού του S&P 500 να γράφουν ισχυρά κέρδη.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια παγκόσμια ανθρωπιστική και πολιτική κρίση, με τους επενδυτές, ωστόσο, που ποντάρουν σε εταιρείες άμυνας και εξοπλισμού του S&P 500 να «γράφουν» ισχυρά κέρδη.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές έχουν ήδη καταγράψει κέρδη 48,6 δισ. δολαρίων από τις θέσεις που έχουν στις 32 ισχυρές μετοχές του κλάδου άμυνας και αεροδιαστημικής στο μεγαλύτερο ETF του είδους του, το iShares US Aerospace & Defense ETF (ITA), σύμφωνα με τα δεδομένα της S&P Global Market Intelligence και της MarketSmith.

Το ETF έχει ενισχυθεί κατά περίπου 6% από την αρχική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου τη στιγμή που ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 1,3% σε αυτό το διάστημα. Οι αναλυτές, βλέπουν επίσης περαιτέρω άνοδο μέχρι το τέλος του έτους για τους περισσότερους τίτλους που βρίσκονται στο κορυφαίο «αμυντικό» ETF. Και όχι απλώς μια ήπια άνοδο - αλλά μια μέση άνοδο περίπου 20%.

Και όμως, το κορυφαίο αμυντικό ETF δεν έχει δείξει πλήρως το μέγεθος των κερδών που παρατηρήθηκαν στην αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία μετά την επίθεση της Ρωσίας. Οι 32 μετοχές που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ στο ETF, κατά μέσο όρο, έχουν ενισχυθεί σχεδόν κατά 11% από την επίθεση στην Ουκρανία και πάνω από 2,9% μέχρι στιγμής για φέτος. Από την άλλη, ο S&P 500, που μετράται από το SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), υποχωρεί κατά 10% φέτος.

Πολλά από τα ETF και οι μετοχές του κλάδου άμυνας έχουν «τρέξει» κόντρα στο ευρύτερο κλίμα των αγορών. Αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν περαιτέρω άνοδο για αρκετές ακόμα μετοχές των κλάδων αυτών.

Ιστορικά το iShares U.S. Aerospace & Defense ETF, για παράδειγμα, έχει σημειώσει άνοδο μόλις 43% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η άνοδος αυτή είναι αρκετά μικρότερη από το ράλι της τάξεως του 78,6% του S&P 500 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μέρος της υποαπόδοσης οφείλεται στην Νο. 1 θέση που έχει στην κατανομή με 23% στην Raytheon Technologies.

Οι μετοχές της αμερικανικής Raytheon υποχώρησαν περισσότερο από 12% σε ένα διάστημα πέντε ετών. Αυτό έχει δοκιμάσει την υπομονή των επενδυτών στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής. «Το iShares US Aerospace & Defense ETF είναι ένα ETF υψηλής συγκέντρωσης στον κλάδο», ανέφερε ο Todd Rosenbluth, επικεφαλής έρευνας αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF στο CFRA. «Αυτή η εστίαση στα megacap παρέχει σταθερότητα λόγω των ισχυρών ισολογισμών και των επαναλαμβανόμενων ταμειακών ροών, αλλά δυνητικά περιορισμένη ανάπτυξη σε σύγκριση με τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider