Sell-off στην Wall Street με φόντο την κλιμάκωση στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sell-off στην Wall Street με φόντο την κλιμάκωση στην Ουκρανία
Απώλειες άνω των 350 μονάδων για τον Dow Jones, καθώς η κατάσταση στο Ντονμπάς «μυρίζει» μπαρούτι.

Τελευταία ενημέρωση 22.35

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφονται την Τρίτη στην αμερικανική αγορά, καθώς η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ευρώπη μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από την Ρωσία, προκαλεί έντονη ανασφάλεια στις τάξεις των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, η Δύση έχει ήδη αρχίσει την εφαρμογή των κυρώσεων προς την Ρωσία, με κυριότερο το «πάγωμα» της διαδικασίας αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από την Γερμανία.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές πως στην ανατολική Ουκρανία ήδη βρίσκονται στρατεύματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ από το πρωί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση βομβαρδισμοί στη γραμμή επαφής μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 365 μονάδες ή 1,07% και διαμορφώνεται στις 33.713 μονάδες, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,67% στις 4.320 μονάδες.

Ήπια κέρδη, τέλος, για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα των 13.447 μονάδες, με πτώση 0,7%. Την ίδια στιγμή, «άλμα» 5% καταγράφει ο δείκτης VIX που πλέον βρίσκεται πάνω από τις 29 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει την έντονη μεταβλητότητα που επικρατεί στην αγορά.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί, συνέπεια της αύξησης των τιμών του αργού παγκοσμίως, με την Exxon Mobil να ενισχύεται κατά 1,8% και την ConocoPhillips κατά 2,8%.

Παράλληλα, ισχυρά κέρδη άνω του 3% σημειώνει ο τίτλος της Macy's, στον απόηχο των ανακοινώσεων της αλυσίδας καταστημάτων για τις επιδόσεις της κατά το δ' τρίμηνο του έτους, ενώ στον αντίποδα ισχυρές απώλειες άνω του 4,5% σημειώνει η μετοχή της Home Depot παρά το γεγονός πως οι επιδόσεις της ήταν αντίστοιχες με τις προβλέψεις της αγοράς.

Σημειώνεται, τέλος, πως εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει ο κύκλος των ανακοινώσεων των εισηγμένων για τα αποτελέσματά τους στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, μέχρι στιγμής περισσότερες από 400 εισηγμένες στον διευρυμένο S&P 500 έχουν ανακοινώσει τις επιδόσεις τους, με το 77% εξ αυτών να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μάκρο

Σημαντική άνοδο κατέγραψε τον Φεβρουάριο η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς η σχεδόν ολοκληρωτική άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας ενίσχυσε τις προσπάθειες ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI της IHS Markit στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών κατέγραψε ισχυρή άνοδο από τις 51,1 μονάδες του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 56 μονάδων.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο PMI υπηρεσιών σκαρφάλωσε τον Φεβρουάριο στις 56,7 μονάδες από τις 51,2 μονάδες που βρισκόταν τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο στις 53 μονάδες.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός PMI τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 57,5 μονάδες από 55,5 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν οριακή αύξηση στις 56 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider