Η Γερμανία παγώνει τον Nord Stream 2 μετά τις ενέργειες της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία παγώνει τον Nord Stream 2 μετά τις ενέργειες της Ρωσίας
Η Γερμανία παγώνει την επικύρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Γερμανία «παγώνει» την αδειοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία απευθείας στην Ευρώπη, μετά την κίνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχιθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και να στείλει στρατεύματα στην περιοχή ως «ειρηνευτικές δυνάμεις».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα δεχτεί την αναγνώριση των δύο αυτοαποκαλούμενων, φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και ότι πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση «ιδιαίτερα όσον αφορά τον Nord Stream 2», αναφέρει το Reuters. Πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Ο αγωγός των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία στη Γερμανία και ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για την επίσημη λειτουργία του αγωγού.

Η Γερμανία έχει επικριθεί ότι δεν έχει ενεργήσει αποφασιστικά όσον αφορά τη ρωσική απειλή κατά της Ουκρανίας, αλλά ο Σολτς είπε σήμερα πως η Ευρώπη «έχει δύσκολες ώρες μπροστά», προσθέτοντας ότι «σχεδόν 80 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μπορεί να δούμε έναν νέο πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη. Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή και καλούμε τη Ρωσία, για ακόμη μια φορά, να αναλάβει το δικό της μερίδιο».

Ζελένσκι: Κλείστε άμεσα τον αγωγό

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε το «άμεσο κλείσιμο» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.

«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σολτς: «Πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες για την Ευρώπη»

Το Κίεβο καλωσόρισε το «πάγωμα» του Nord Stream 2, το υποβαθμίζει η Μόσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider