Moody's: Στα 75 δολάρια το πετρέλαιο το 2022 - Η αστάθεια στις τιμές θα συνεχιστεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Στα 75 δολάρια το πετρέλαιο το 2022 - Η αστάθεια στις τιμές θα συνεχιστεί
Στα 75 δολάρια/βαρέλι θα κυμανθεί η μέση τιμή του πετρελαίου κατά την διάρκεια του 2022 όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά του «μαύρου χρυσού» τους προσεχείς μήνες.

Στα 75 δολάρια/βαρέλι θα κυμανθεί η μέση τιμή του πετρελαίου κατά την διάρκεια του 2022 όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά του «μαύρου χρυσού» τους προσεχείς μήνες, σημειώνοντας πως οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει το εμπόρευμα στα επίπεδα των 90 δολαρίων/βαρέλι σχετίζονται με την αυξανόμενη ζήτηση, την αβεβαιότητα για πρόσθετη προσφορά και την περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Πιο αναλυτικά, η Moody's επισημαίνει πως οι τιμές του αργού παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες την στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις κάνουν αρκετά αισθητή την παρουσία τους, ωστόσο εκτιμά πως θα υποχωρήσουν στα 68 δολάρια/βαρέλι κατά την διάρκεια του 2023.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως οι τιμές του πετρελαίου δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς οι οικονομίες δεν θα μπορούν να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ως αποτέλεσμα, η διατήρηση των υψηλών τιμών θα επιτάχυνε την υποκατάσταση του αργού από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε αξιοσημείωτη πτώση.

Όπως σημειώνει η Moody's, η αστάθεια στις τιμές κατά την διάρκεια του 2022 -εκτός από την ένταση στην ανατολική Ουκρανία- προκαλείται και από την μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και την φθίνουσα πορεία της παραγωγικής ικανότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η τρέχουσα τιμή του αργού (κοντά στα 90 δολάρια/βαρέλι) αντανακλά την παρατεταμένη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν αλλά και τους αυξανόμενους κινδύνους στη Μέση Ανατολή.

Εν συνεχεία, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως το μεσοπρόθεσμο εύρος τιμών του πετρελαίου που απαιτείται για τη στήριξη της επανεπένδυσης από τη βιομηχανία διαμορφώνεται μεταξύ 50 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι. Η Moody's σημειώνει πως με το βαρέλι να βρίσκεται στα 90 δολάρια, οι οικονομικές συνθήκες για επανεπένδυση έχουν βελτιωθεί, τονίζοντας πως η επίμονη υποεπένδυση στην παραγωγή περιορίζει την προσφορά και διατηρεί σφιχτές τις ισορροπίες στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομαδιαίες απώλειες 2% για το πετρέλαιο

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA): Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ να μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider