Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές καθώς μειώνονται οι ανησυχίες για διαταραχές στον εφοδιασμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές καθώς μειώνονται οι ανησυχίες για διαταραχές στον εφοδιασμό
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 90,29 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,60% και το Brent στα 91,64% δολάρια.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς η προοπτική επιπλέον προμήθειας από το Ιράν αντιστάθμισε τους φόβους για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό. Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με το Brent να προσεγγίζει τα 100 δολάρια το βαρέλι στις 17 Φεβρουαρίου, για πρώτη

φορά από το 2014.
Στο πεδίο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το προσχέδιο συμφωνίας περιγράφει μια σειρά βημάτων που θα οδηγήσουν τελικά στη χορήγηση απαλλαγών από τις κυρώσεις για το πετρέλαιο. Αυτό θα έφερνε δυνητικά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πίσω στην αγορά, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν πολύ βραχυπρόθεσμα, ακόμη και με την προοπτική επιστροφής περισσότερου ιρανικού πετρελαίου ενώ ο ΟΠΕΚ+ αδυνατεί να επιτύχει τους στόχους παραγωγής.

«Οι αγορές πετρελαίου είναι ευάλωτες σε διαταραχές του εφοδιασμού, δεδομένου ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου κινούνται κοντά στα χαμηλά επτά ετών και καθώς η πλεονάζουσα χωρητικότητα του ΟΠΕΚ+ τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της απογοητευτικής αύξησης της προσφοράς του ΟΠΕΚ+», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Commonwealth Bank (CBA), Vivek Dhar.

Με τη ζήτηση πετρελαίου να ανακάμπτει επίσης καθώς τα αεροπορικά ταξίδια και η οδική κυκλοφορία αυξάνονται, η CBA βλέπει το Brent να διατηρείται στα 90 έως 100 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα και να ξεπερνά τα 100 δολάρια «αρκετά εύκολα» εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Την Παρασκευή το πρωί (11:32 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 90,29 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,60% και το Brent στα 91,64% δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,41%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμενεΐ: To Ιράν χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του

Ιράν: Πιο δύσκολες οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα - Η Δύση «προσποιείται»

ΟΠΕΚ: Δεν υπάρχει άμεση λύση για τις αυξημένες τιμές πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider