Ουκρανική «οβίδα» στη Wall Street: Άνω των 600 μονάδων έχασε ο Dow και 400 ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανική «οβίδα» στη Wall Street: Άνω των 600 μονάδων έχασε ο Dow και 400 ο Nasdaq
Οι Αμερικάνοι επενδυτές «λύγισαν» μπροστά σε αυτή την συνθήκη παγκόσμιας αγωνίας, όπως άλλωστε και οι αγορές όλου του πλανήτη. Η χειρότερη πτώση του 2022 για τον Dow Jones.

Δεν «άντεξε» η Wall Street το κλίμα αβεβαιότητας και τους διεθνείς φόβους γύρω από την κλιμακούμενη ένταση στα ουκρανικά σύνορα, καθώς την Πέμπτη η πληθώρα αντεγκλήσεων και επεισοδίων επιδείνωσαν ραγδαία τους γεωπολιτικούς κινδύνους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας/Δύσης. Οι Αμερικάνοι επενδυτές «λύγισαν» μπροστά σε αυτή την συνθήκη παγκόσμιας αγωνίας, όπως άλλωστε και οι αγορές όλου του πλανήτη.

Έτσι, ο Dow Jones κατρακύλησε 622 μονάδες ή 1,78% που είναι και η χειρότερη πτώση του το 2022 πέφτοντας στις 34.312 μονάδες ο S&P 500 υποχώρησε 95 μονάδες ή 2,14% στις 4.379 μονάδες, και ο Nasdaq έχασε 407 μονάδες ή 2,88% στις 13.716 μονάδες.

Επικίνδυνη τροπή παίρνει η κρίση στην Ουκρανία και είναι πλέον συνεχείς οι αντεγκλήσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η Σύνοδος του ΟΗΕ αντί να κατευνάσει τα πνεύματα, έγινε η βάση για να πυροδοτηθεί περαιτέρω η ένταση στην ρητορική των αντιμαχόμενων πλευρών. Στο μεταξύ, σε μία κίνηση που δείχνει να «προεξοφλεί» την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προχώρησε το βρετανικό υπ. Άμυνας με ανάρτηση του στο Twitter, παρουσιάζοντας χάρτη με τον πιθανό άξονα της επίθεσης σε δύο φάσεις.

Eπιπλέον, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός». Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Σε απάντηση, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζό Μπάιντεν, ότι με τις δηλώσεις του περί επικείμενης εισβολής της Ρωσίας τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία, υποδαυλίζει την ένταση. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, προέρχεται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «βρίσκεται σε ασυμφωνία με την εποχή μας».

Νωρίτερα την πεποίθηση πως η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, με μια πολύ σύντομη ή ακόμα και καθόλου προειδοποίηση, τόνισε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχίζοντας να κατηγορεί τη Μόσχα για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται πως η ένταση στα ανατολική της Ουκρανίας αυξάνεται, με εκτοξεύσεις όλμων και οβίδων πυροβολικού εκατέρωθεν στην περιοχή του Ντονμπάς, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό) να αλληλοκατηγορούνται για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας που βρίσκεται σε ισχύ στην περιοχή.

Μάκρο

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ΄σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 248.000 έναντι 223.000 αιτήσεων την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 218.000 αιτήσεις.

Εξάλλου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο συρρικνώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 4,1% έναντι αύξηση 1,4% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανάμεναν συρρίκνωσης 0,4%.

Οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών στη χώρα ενισχύθηκαν 0,7% για τον Ιανουάριο και σε μηνιαία βάση έναντι αύξησης 9,1% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση κατά 7,2%.

Επιχειρηματικά νέα

Κέρδη άνω των 3 δισ. δολαρίων για το δ' τρίμηνο του 2021 κατέγραψε η Walmart, με τον αμερικανικό κολοσσό του λιανεμπορίου να καταγράφει πιέσεις τιμών σε σειρά προϊόντων του λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 3,56 δισ. δολαρίων ή 1,28 δολαρίων ανά μετοχή έναντι ζημιών 2,09 δισ. δολαρίων ή 74 σεντ ανά μετοχή στο δ' τρίμηνο του 2020. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 1,50 δολάρια ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα της Walmart διαμορφώθηκαν σε 152,87 δισ. δολάρια έναντι 152,08 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2020 ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 151,53 δισ. δολάρια.

Εμπορεύματα

Σε ανοδική πορεία κινήθηκε ο χρυσός στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κλείνοντας πάνω από τα 1.900 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021, αντλώντας ώθηση από το τεταμένο κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το οποίο δημιουργεί ανησυχία για μία ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου κέρδισε 30,50 δολάρια, ή 1,6%, κλείνοντας στα 1.902 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει πιάσει το πολύτιμο μέταλλο από τις 2 Ιουνίου του 2021, σύμφωνα με την πλατφόρμα FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου, κέρδισε 1,11% στα 23,875 δολάρια η ουγγιά, μετά από μία άνοδο 1,1% την Τετάρτη. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει το ασήμι από τις 25 Ιανουαρίου.

Οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, σημειώνοντας απώλειες 2%, καθώς τα δημοσιεύματα για πρόοδο στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αύξησαν τις πιθανότητες για διοχέτευση περισσότερου πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Έτσι, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 1,90 δολάρια ή 2%, στα 91,76 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent παράδοσης Απριλίου έχασε 1,84 δολάρια ή 1,9%, στα 92,97 δολάρια το βαρέλι. Τόσο το WTI όσο και το Brent έκλεισαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ακόμα, τα συμβόλαια Μαρτίου για το φυσικό αέριο υποχώρησαν 4,9% στα 4,486 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες μετά από μια άνοδο 9,5% την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από τα 1.900 δολάρια ο χρυσός με ώθηση από την ουκρανική κρίση και τον πληθωρισμό

Απώλειες 2% στο αργό υπό το «βάρος» Ιράν και Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider