Χρηματιστήριο: Ισχυρό μπάσιμο και αντίδραση των αγοραστών στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ισχυρό μπάσιμο και αντίδραση των αγοραστών στις τράπεζες
Ισχυρό ράλι στις τράπεζες και αλλαγή εικόνας στο ΧΑ με εκτόξευση του τζίρου κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Κόντρα στο ρεύμα και την πτωτική πορεία των διεθνών αγορών κινήθηκε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα διασπώντας τις 910 μονάδες και στοχεύοντας προς τις 920 μονάδες, με ώθηση από τη φόρα και ράλι των τραπεζικών μετοχών.

Οι έντονες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και η ταχεία υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων μετασχηματίζει τους ισολογισμούς και τις λειτουργίες τους, αφενός, ενώ αφετέρου, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά για την αποφασιστικότητά τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, το σήμα που έστειλε η Fed αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων δίνει πάτημα στους επενδυτές να επιστρέψουν στις τράπεζες, αν και η ΕΚΤ θα κινηθεί σε ένα διαφορετικό τέμπο.

Να σημειωθεί πως η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 872 μονάδες. Σημεία στήριξης πλέον 910 και 872 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες.

Σήμερα, Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,32% στις 918,40 μονάδες με τον τζίρο στα 99,77 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,55% στις 2.214,90 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει ράλι στο 3,9% και στις 619,34 μονάδες.

Στα 9,87 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα πακέτα με τα μεγαλύτερα σε αξία σε Alpha Bank και ΟΠΑΠ. Ανοδικές οι 97 μετοχές ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι 87.

Ξεχώρισαν επιμέρους οι τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους και στα βαριά χαρτιά της αγοράς, ενώ καταλύτης της ανοδικής κίνησης αποδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος.

Στις τράπεζες, μια ανάσα από το 1 ευρώ βρέθηκε η Eurobank με άνοδο 3,33% στα 0,9868 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ έφτασε σε νέα υψηλά με άνοδο 3,41% στα 3,09 ευρώ. Υψηλά κινήθηκε και η Alpha Bank με ράλι 5,18% στα 1,157 ευρώ ξεμπλοκάροντας από την ζώνη συσσώρευσης, ενώ στο +3,03% έκλεισε η Πειραιώς στα 1,358 ευρώ.

Νέο ράλι για τη μετοχή της Coca Cola που κινήθηκε στο +2,48% και στα 31,78 ευρώ, βλέποντας ενδοσυνεδριακά και το +3%. Αντίδραση και στη μετοχή της Jumbo που σημείωσε κέρδη 3,46% στα 13,16 ευρώ.

Ρυθμό στην αγορά έδωσαν και οι τίτλοι της Motor Oil, της Titan και της Μυτιληναίος που κατέγραψαν άνοδο άνω του 1%.

Ηπιότερα κινήθηκαν οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ, του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Από την άλλη κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε στην Quest μετά το πολύμηνο ράλι κλείνοντας έτσι στο -0,52% και στα 19,18 ευρώ.

Παράλληλα, συνέχεια στις θετικές κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης αναμένει και για το 2022 η JP Morgan και ειδικά για τα μικρότερα κράτη, με την Ελλάδα να περνάει το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Έτσι, στην ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος θέτει στο 75% τις πιθανότητες αναβάθμισης από τους οίκους Standard & Poor's, Fitch και DBRS, ενώ υψηλότερες πιθανότητες, ήτοι στο 90% θέτει για τη Moody's.

Σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της δυναμικής των αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία είναι ο ρόλος της ισχυρής ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, εν μέσω της επιπλέον ώθησης από τις εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του σταθερό πολιτικό σκηνικού στη χώρα. Εν μέσω αυτού το τρίπτυχου η JP Morgan αναμένει την αναβάθμιση σε «investment grade» από τουλάχιστον έναν οίκο μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023, χωρίς πιθανότητα αλλαγής στο rating από τη Fitch την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στο «BB» με σταθερό outlook, όπως και η Standard & Poor's, και η DBRS με διαφορά στο outlook (θετικό). Η Moody's διατηρεί την Ελλάδα στο «Ba3» (τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα) με σταθερό outlook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider