Πήρε ξανά την κατιούσα η τουρκική λίρα με βουτιά 8%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πήρε ξανά την κατιούσα η τουρκική λίρα με βουτιά 8%
Βουτιά σχεδόν 8% σημείωσε η λίρα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα εν μέσω επίμονης επενδυτικής ανησυχίας για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας.

Βουτιά σχεδόν 8% σημείωσε η λίρα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα εν μέσω επίμονης επενδυτικής ανησυχίας για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 50% την περασμένη εβδομάδα, μετά από κρατικές παρεμβάσεις δισεκατομμυρίων στην αγορά. H λίρα είχε, επίσης, βρει στήριξη στην κίνηση της κυβέρνησης να καλύψει τις συναλλαγματικές απώλειες σε ορισμένες καταθέσεις.

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 11,6 λίρες ανά δολάριο τη Δευτέρα, προτού περιορίσει τις απώλειες στις 11,35 λίρες στις 10:00, ώρα Ελλάδος. Αυτή την ώρα χάνει 3,57% στις 11,28 λίρες ανά δολάριο.

«Το βασικό σημείο αντίστασης της ισοτιμίας είναι οι 11,45 λίρες και οι 12 λίρες, με σημεία στήριξης τις 10,57 λίρες και τις 20,25 λίρες», εκτίμησε η QNB Invest στο ημερήσιο bulletin.

Το ράλι της περασμένης εβδομάδας οδήγησε την τουρκική λίρα πίσω στο επίπεδο που βρισκόταν στα μέσα Νοεμβρίου.

Την περασμένη Δευτέρα είχε βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 λιρών ανά δολάριο, μετά από μια πτωτική πορεία πολλών μηνών εν μέσω φόβων για τον εκρηκτικό πληθωρισμό που πυροδοτούσαν οι διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων.

Στα τρέχοντα επίπεδα, το νόμισμα παραμένει 35% πιο αδύναμο σε σύγκριση με την τιμή του στα τέλη του περασμένου έτους.

Την περασμένη Δευτέρα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και η Κεντρική Τράπεζα θα αποζημιώσουν για τις ζημίες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρα, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι στην ιστορία του τουρκικού νομίσματος.

Οι Τούρκοι δεν είχαν πουλήσει δολάρια σε μεγάλες ποσότητες τις περασμένες Δευτέρα και Τρίτη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που δείχνει ότι δεν έπαιξαν μεγάλο ρόλο στα κέρδη του νομίσματος. Στο μεταξύ, οι κρατικές παρεμβάσεις κόστισαν στην κεντρική τράπεζα πάνω από 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των traders.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider