Αγορές | Χρηματιστήριο
13-12-2021 | 17:25

Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο με «βαρίδι» τις τράπεζες

Newsroom
Μοιράσου το
Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο με «βαρίδι» τις τράπεζες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ισχυρές διορθωτικές κινήσεις πυροδοτήθηκαν στο Χρηματιστήριο λίγες συνεδριάσεις μακριά από τα Χριστούγεννα και το τέλος του έτους, με «βαρίδι» κατά κύριο λόγο τις τράπεζες. Οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να πυροδοτήθηκαν και εν μέσω της αβεβαιότητας για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και μιας κατοχύρωσης κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,19% στις 887,96 μονάδες με τον τζίρο στα 42,88 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 1,38% στις 2.131,91 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει καταγράφοντας τις ισχυρότερες απώλειες της τάξεως του 2,40% στις 568,21 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 1,64% στα 1,321 ευρώ, με την Alpha Bank να καταγράφει τις βαρύτερες απώλειες στο 3,35% και στα 1,0535 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο -3,19% και τα 2,758 ευρώ και τη Eurobank στο -1,14% και τα 0,901 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο και κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η μετοχή της Aegean στο 3,47% και τα 5,07 ευρώ, αλλά και η Quest στο 1,07% και τα 17 ευρώ, και η Τέρνα Ενεργειακή στο 1,04% και τα 13,64 ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και η Cenergy, Viohalco και ΟΤΕ.

Από την άλλη, ισχυρή διόρθωση καταγράφηκε στους τίτλους της Lamda, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, της MOH των ΕΛΠΕ και πιο ήπια σε Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα πακέτα διαμορφώθηκαν μόλις στα 2,07 εκατ. ευρώ.

Η Beta Χρηματιστηριακή επισήμανε μετά το κλείσιμο της Παρασκευής πως «Λίγα πράγματα έχουν απομείνει να τιμολογηθούν ως το τέλος του έτους και το κυριότερο βάρος θα πέσει στις ανακοινώσεις της FED και της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια μεγάλη διαφοροποίηση ή έκπληξη με τα όσα έχουν προαναγγείλει στο κοντινό παρελθόν. Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ελληνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα ανάκαμψης και φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς από την «πανδημική» πίεση που δέχθηκε το ΑΕΠ το 2020 γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών. Στο διεθνές περιβάλλον είχαμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς το 2022 φαίνεται να οριοθετεί το τέλος της διετούς περιπέτειας. Στον αντίποδα η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας. Ήδη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία και στην λειτουργία της βιομηχανίας βάζοντας έναν εύλογο προβληματισμό ως προς την ικανότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές και την κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου η επενδυτική κοινότητα μπήκε κάπως πρόωρα σε διαδικασία συντήρησης (window dressing) με το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικό και στοχευμένο όπου υπάρχει νόημα. Οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικό περιθώριο, έχουν όμως και κόπωση καθώς το 11% της ανόδου του Γενικού Δείκτη δεν απεικονίζει επαρκώς την εικόνα της Αγοράς η οποία το 2021 είναι πληθωρικά ανοδική υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη για πάνω από τις μισές εισηγμένες μετοχές. Επιπλέον και οι εισηγμένες έχουν μπει στην διαδικασία διαχείρισης των νέων τους μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις όπου το επενδυτικό κλίμα θα είναι πιο ζωηρό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.