Αγορές | Χρηματιστήριο
08-12-2021 | 17:31

Αδυναμία κίνησης στο Χρηματιστήριο με «φτωχό» τζίρο

Newsroom
Μοιράσου το
Αδυναμία κίνησης στο Χρηματιστήριο με «φτωχό» τζίρο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου σβήνοντας έτσι πολύ σύντομα τη χθεσινή αντίδραση που περιορίστηκε στο 1,54%, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street πάτησαν περισσότερο το πόδι στο γκάζι. Παράλληλα, επανήλθαν τα σύννεφα εσωστρέφειας κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στα «φτωχά» επίπεδα τζίρου.

Η βραχυπρόθεσμη τάση έδειξε να αλλάζει με το Γενικό Δείκτη να απέχει μια ανάσα από τη διάσπαση των απλών ΚΜΟ 30 και 50 στις 893 και 895 μονάδες, ωστόσο η εικόνα του χαμηλού τζίρου έβγαλε εκ νέου προβληματισμό και σημάδια απαξίωσης και αποχής των ισχυρών χαρτοφυλακίων. Έτσι στο κάδρο μπαίνει πλέον η νέα χρονιά φιλοδοξώντας να φέρει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία και την προβολή της Κεφαλαιαγοράς.

Η σημερινή συνεδρίαση φανέρωσε εκ νέου μια αδυναμία κίνησης μετά τη διάσπαση των 890 μονάδων και ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως χθες ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 2,07% και ο Nasdaq στο 3,03% συνεχίζοντας έστω και πιο ήπια και σήμερα το σερί. Αντί λοιπόν να επωφεληθεί το ΧΑ από αυτές τις κινήσεις έχοντας χάσει πολλαπλά «τρένα» ανόδου έδειξε να χάνει έστω και πριν το φινάλε της χρονιάς.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε ήπια κατά 0,12% στις 892,02 μονάδες με τον τζίρο μόλις στα 50,08 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,02% στις 2.146 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κινήθηκε σε ανάλογα επίπεδα με άνοδο 0,03% στις 577,72 μονάδες.

Στις τράπεζες υπήρξαν συνεχείς εναλλαγές προσήμων με τους πωλητές να επικρατούν τελικά στις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών. Η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 0,14% στα 1,06 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών, η Πειραιώς στο -0,75% και τα 1,328 ευρώ και η Eurobank στο -0,88% και τα 0,92 ευρώ. Ξεχώρισε θετικά η Εθνική με κέρδη 1,79% στα 2,85 ευρώ.

Ισχυρή ανοδική κίνηση και αντίδραση κατέγραψε η μετοχή της Titan στο 1,33% και τα 13,76 ευρώ, ενώ υψηλά κινήθηκαν επίσης και η Aegean στο 1,4% και τα 5,07 ευρώ και ο ΟΤΕ στο 1,35% και τα 15,78 ευρώ και τη Μυτιληναίος στο 1,19% και τα 15,33 ευρώ.

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν επίσης Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από την άλλη διορθωτικές κινήσεις καταγράφηκαν σε ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ακολούθησαν με ηπιότερες πιέσεις η Coca Cola ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ.

Επιπλέον, βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των δώδεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας μία θέση από τον Οκτώβριο, αλλά παραμένοντας πίσω από την αγορά της Ρωσίας και της Τουρκίας που ηγούνται αλλά χάνουν δυναμική.

Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 8η θέση, τη στιγμή που τοποθετείται χαμηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (36/100) αλλά και σε σύγκριση με τις ιστορικές αποτιμήσεις (36/100), υψηλότερα σε όρους αύξησης των κερδών άνω του 20% (81/100), ιδιαίτερα χαμηλά στην ενότητα τιμής/ΕPS (κέρδη ανά μετοχή) momentum (27/100), προτελευταία σε όρους τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων GEM Funds (9/100) αλλά στην τρίτη πιο υψηλή θέση ανάμεσα στις δώδεκα αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων (81/100), με πρώτη τη Ρωσία και δεύτερη την Τουρκία, σύμφωνα με τη ΒofA Securities.

Αξίζει να επισημανθεί πως χθες η Fitch έστειλε νέο ισχυρό σήμερα προς τις τράπεζες, εκτιμώντας πως είναι βελτιωμένες οι προοπτικές τους, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη αλλά και η εξυγίανση των ισολογισμών τους θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και του real estate, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν και σχετίζονται με τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η Fitch, εκτιμά πως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% έως το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν στους ρυθμούς των τιλοποιήσεων στη βάση του προγράμματος «Ηρακλής». Οι εισροές νέων NPEs από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμες το 2022, αν και ορισμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι συνεχίζουν να επωφελούνται από τα μέτρα κρατικής στήριξης (μορατόριουμ). Παράλληλα, ο νέος Πτωχευτικός, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και μια βαθύτερη αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα, θα πρέπει να βελτιώσουν τις ανακτήσεις για τις τράπεζες και τους servicers.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.