Fitch: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες - Πού θα πρέπει να εστιάσουν

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες - Πού θα πρέπει να εστιάσουν
Θετικό «σήμα» από τη Fitch για την πορεία των ελληνικών τραπεζών. Τι επισημαίνει για τη λειτουργική κερδοφορία και τα NPEs. Σημαντικό «στήριγμα» ο Ηρακλής. Πού θα πρέπει να εστιάσουν το επόμενο διάστημα.

Βελτιωμένες είναι οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Fitch, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη αλλά και η εξυγίανση των ισολογισμών τους θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και του real estate, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν και σχετίζονται με τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η Fitch, εκτιμά πως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% έως το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν στους ρυθμούς των τιλοποιήσεων στη βάση του προγράμματος «Ηρακλής». Οι εισροές νέων NPEs από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμες το 2022, αν και ορισμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι συνεχίζουν να επωφελούνται από τα μέτρα κρατικής στήριξης (μορατόριουμ). Παράλληλα, ο νέος Πτωχευτικός, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και μια βαθύτερη αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα, θα πρέπει να βελτιώσουν τις ανακτήσεις για τις τράπεζες και τους servicers.

Fitch

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η συνεχιζόμενη προσπάθεια εξυγίανσης από τις ελληνικές τράπεζες, θα μειώσει περαιτέρω τις επιβαρύνσεις στα κεφάλαια από τα προβληματικά assets, που εξακολουθούν να αποτελούν ένα αδύναμο σημείο στην αξιολόγησή τους. Η Fitch αναμένει ότι ο κλάδος θα διατηρήσει μέτρια capital buffers καθώς οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (π.χ. αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) και η βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου, θα αντισταθμίσουν τις επικείμενες ζημίες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, η απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο και η σταδιακή κατάργηση του IFRS9 θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών.

Η Fitch αναμένει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ανακάμψει το 2022 (στο 0,5% περίπου των RWAs) μετά από τις σημαντικές ζημίες που καταγράφηκαν το 2021 από τις τιτλοποιήσεις. Η υγιής ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες και η συγκράτηση του κόστους θα συμβάλουν επίσης θετικά στην παραγωγή κερδών. Από την άλλη, οι πιέσεις στα περιθώρια και τα κόκκινα δάνεια, που δεν δίνουν πλέον τόκους, θα μειώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ωστόσο αναμένεται επέκταση της πίστης με τη χορήγηση νέων δανείων, χάρη και στα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στην ισχυρότερη οικονομική θέση των νοικοκυριών.

Fitch

Ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν εν αμφιβόλω λόγω της χαμηλής διαρθρωτικής κερδοφορίας και της ανάγκης αλλαγής των επιχειρηματικών μοντέλων τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση των εσόδων μέσω συναλλαγών που δημιουργούν προμήθειες ή την ανάπτυξη σε ξένες αγορές όπου ήδη δίνουν το «παρών». Έτσι, οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στη βελτίωση των δυνατοτήτων ψηφιοποίησης και στην περαιτέρω μείωση του όγκου των NPEs σε επίπεδα ευθυγραμμισμένα με αυτά του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τέλος, οι καταθέσεις, η πρόσβαση στις αγορές και η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις θέσεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Υπό αυτό το πρίσμα η Fitch, αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν να εκδίδουν χρέος στο πλαίσιο των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) (κάτι που είδαμε και σήμερα από την Alpha Bank) για τη δημιουργία buffers, όπως έκαναν το 2020 - 2021, με τη βοήθεια των ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider